środa, 25 maja 2022

Boczniaki ze szparagami

Gdy wracasz do domu głodna jak wilk i potrzebujesz niemal na już wrzucić coś na ząb, wtedy powstaje danie takie jak to. Sezonowo i na czasie, bez glutenu, bez składników pochodzenia zwierzęcego, a pyszne na tyle, że masz ochotę na więcej i więcej. A poczucie, że Twoja praca przy uprawie własnych szparagów nie idzie na marne i masz świeżo ścięte boczniaki, jeszcze bardziej wzmaga ochotę na takie wiosenne danie, które przygotowuje się w kilkanaście minut, na sąsiednim palniku gotując np. kaszę gryczaną. Po dłuższej przerwie zapraszam po nowy przepis 😊




Składniki:
8 dorodnych boczniaków
5 zielonych szparagów
mała cebula
5 ziaren ziela angielskiego
ząbek czosnku
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki słodkiego sosu chili
pieprz
olej do smażenia

  1. Boczniaki pokroić wzdłuż na paski.
  2. Szparagi pokroić w kawałki (im bliżej główki, tym dłuższe).
  3. Cebulę pokroić w kostkę.
  4. Wszystko razem przesmażyć z zielem angielskim na niewielkiej ilości oleju i na palniku o średniej mocy (cebula nie może się zrumienić).
  5. Pod koniec smażenia dodać sos sojowy i sos chili. Zredukować do żądanej konsystencji.
  6. Pod koniec dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.
  7. Doprawić pieprzem.
  8. Podawać np. z kaszą gryczaną i świeżym ogórkiem.


-----
Podobne:

2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.