niedziela, 16 października 2022

Deruny

Co kraj, to obyczaj. Co dom, to inne smaki. Co gospodyni, to inny sposób na deruny, czyli ukraińskie smażone placki ziemniaczane. Od polskich różni je grubość i sposób podania. U nas serwuje się je zazwyczaj na obiad na wytrawnie i na słodko. W Ukrainie na śniadanie, na obiad, a nawet na kolację, ale zawsze na wytrawnie, np. ze śmietaną i łososiem.




Składniki:

1,5 kg mączystych ziemniaków
cebula
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, ale nie tej z zadziorami, typowej dla polskich placków ziemniaczanych.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do ziemniaków.
  3. Do ziemniaków dodać jeszcze mąkę i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć na rumiano małe placki o grubości do 1,5 cm.
  4. Podawać na wytrawnie, u mnie z twarożkiem ze szczypiorkiem i rzodkiewką.

-----
Podobne:

placki z ziemniaków i cukinii


4 komentarze:

  1. Nigdy nie dodaję jakiejkolwiek mąki do robienia placków ziemniaczanych, bo-jak mówiła moja mama- to są wtedy placki cyganione. Mają być ziemniaczane. jajo oczywiscie dodaję. No bo jak inaczej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.