środa, 20 marca 2024

Pieczeń z brokułów i selera

Ostatnio dość często podaję na obiad brokuły i zostają mi głąby. W pandemię przekonałam się, że warto je wykorzystywać. Do tej pory robiłam z nich placki, a ostatnio przygotowałam pieczeń a la tarciuch. Świetnie sprawdziła się na kanapkach 😋




Składniki:
3 brokułowe głąby
różyczki brokułu
średni seler korzeniowy
duży ziemniak
2 jajka
3 łyżki bułki tartej
łyżka suszonych liści kolendry
sól
pieprz
olej

  1. Seler obrać i pokroić na kawałki.
  2. Głąby obrać ze stwardniałych części. Pokroić na małe kawałki.
  3. Kawałki selera i głąbów brokułowych zalać dużą ilości wody i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania wsypać łyżeczkę soli i dodać różyczki brokułu.
  4. Warzywa odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
  5. Brokuły i seler zmiksować w blenderze z liśćmi kolendry.
  6. Do warzyw zetrzeć surowy ziemniak.
  7. Do masy dodać jajka, 2 łyżki oleju i bułkę tartą.
  8. Całość dokładnie wymieszać.
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Wstawić keksówkę do zimnego piekarnika. Włączyć opcję pieczenia góra/dół na 220 stopni C. Piec 15 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 190 stopni i piec jeszcze 40-45 minut.
  12. Pieczeń można podawać zaraz po upieczeniu albo jak pasztet na zimno z pieczywem i chrzanem.


-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.