sobota, 4 kwietnia 2015

Szybki sernik na jogurtach greckich (bez glutenu)

Przepis dostałam od Bratowej, która dostała go od znajomej. Smakuje podobnie do klasycznego sernika, ale jest zdecydowanie bardziej wilgotny i lekki. Podana ilość cukru sprawia, że sernik jest lekko tylko słodki. Można go dosłodzić w trakcie przygotowywania.




Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm):


3 duże jogurty greckie
3 budynie śmietankowe bez cukru
6 jajek
1,5 opakowania cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
  1. Zmiksować jogurty, żółtka, budyń i cukier waniliowy. 
  2. Dodać olej. Zmiksować.
  3. Ubić białka z cukrem na sztywno.
  4. Wymieszać delikatnie pianę z białek z masą jogurtową.
  5. Piec ok. 50 minut w 180 stopni C.
W czasie pieczenia sernik wysoko wyrasta, po ostudzeniu lekko opada.



















Bezglutenowa Wielkanoc



Wielkanocne Smaki - edycja VWegetariańska Wielkanoc 2015Wielkanocne Smaki - edycja V


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.