czwartek, 9 kwietnia 2015

Sos owocowo-chrzanowy do mięs lub dań wegetariańskich

Sosy z owoców idealnie pasują do mięs i pasztetów. Zrobiłam go z myślą o pasztecie jaglano-grzybowym. Do jego wykonania można użyć zarówno owoców mrożonych, jak i świeżych.


Składniki:
ok. 150 g mrożonych owoców (malin, porzeczek, borówek)
liść laurowy
łyżeczka chrzanu
ewentualnie: miód

  1.  Owoce włożyć do garnka. Dodać liść laurowy. Zalać niewielką ilością widy i zagotować.
  2. Od momentu zawrzenia gotować na małym ogniu ok. 5 minut.
  3. Ciepłe owoce przetrzeć przez sito.
  4. Ewentualnie dolać trochę wody, jeśli sos jest zbyt gęsty i pogotować chwilę.
  5. Dodać chrzan, wymieszać. I gotowe :)
  6. Można ewentualnie osłodzić miodem.


Bezglutenowa WielkanocWielkanocne Smaki - edycja VWielkanocne Smaki - edycja V
Domowy Wyrób


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.