poniedziałek, 29 kwietnia 2024

Wieloziarniste ciastka bez cukru i glutenu

Ostatnio praca zawodowa zdominowała moje życie. Niektóre wyzwania wcześniej sobie zaplanowałam, ale pojawiły się nowe, które okazały się niezwykle czaso i pracochłonne. Ratunkiem była oczywiście kawa, która swoim zapachem i smakiem sprawia, że dzień i obowiązki stają się nieco mniej męczące i wydają się realne do wykonania. Każdy wielbiciel tego smaku i aromatu znajdzie duży wybór kaw w sklepie Coffeedesk według swoich preferencji. A jak kawa, to oczywiście małe co nieco do niej 😋😋😋 Stąd pomysł na wieloziarniste ciastka, które mogą stać się osobnym posiłkiem na początek dnia. W ciastkach znalazło się podwójne espresso, które można zakupić w sklepie www.coffeedesk.pl i mnóstwo ziaren. Ciastka nie zawierają glutenu i cukru, więc można je jeść prawie bezkarnie 😉😃




Składniki (na 8 ciastek):

2 jajka
2 czubate łyżki erytrytolu
100 ml świeżo zaparzonego espresso + łyżeczka świeżo zmielonego espresso
100 ml jasnego sezamu
100 ml jagód goji
200 ml słonecznika
200 ml pestek dyni
200 ml zmielonych orzechów (np. migdałów, orzechów włoskich lub orzechów arachidowych)
dojrzały banan

  1. Do gorącego espresso dodać łyżeczkę zmielonej kawy. Zamieszać i przykryć spodkiem na ok. 5 minut.
  2. Przygotować mieszankę ziaren (słonecznik, dynia, sezam, mąka orzechowa) i jagód goji.
  3. Dużą piekarnikową blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  4. Nastawić piekarnik na 220 stopni Celsjusza.
  5. Do nasion wlać kawę i wszystko wymieszać.
  6. Banana obrać i zmiażdżyć widelcem. Dodać do ziaren.
  7. Jajka zmiksować z erytrytolem na puszystą masę.
  8. Do masy jajecznej dodać ziarna z kawą. Wszystko dokładnie wymieszać.
  9. Na blachę wykładać po dużej łyżce masy. Formować w okrągły kształt. Masa powinna mieć przynajmniej 1 cm grubości, by ciastka nie wysychały podczas pieczenia.
  10. Włożyć blachę do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 200℃. Piec 20 minut.
  11. Po upieczeniu wyjąć ciastka na kratkę, by nieco ostygły.
  12. Można zjadać na ciepło i na zimno.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.