piątek, 17 maja 2019

Tiramisu - aksamitny włoski deser

Dziś naszła mnie ochota na deserową klasykę Włoch - tiramisu. Jego podstawą jest masa z sera mascarpone z dodatkiem surowych jajek i likieru amaretto. Masę tę wykłada się na specjalne podłużne biszkopty nasączane kawą tak, by cały deser składał się z dwóch warstw biszkoptów i masy serowej. Tiramisu to istna bomba kaloryczna. Pozwalam sobie na nią naprawdę od czasu do czasu.




Składniki (6 porcji):


4 zimne jajka
szczypta soli
500 g zimnego mascarpone
100 g cukru
12 g cukru z wanilią
likier amaretto (zrezygnowałam z niego i dlatego użyłam wanilii)
filiżanka mocnej i ostudzonej kawy
400-500 g podłużnych biszkoptów (najlepiej specjalnych do tiramisu)
kakao do prószenia


  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli.
  3. Żółtka zmiksować na puszystą masę z cukrami.
  4. Cały czas miksując, stopniowo dodawać mascarpone. Zmiksować na puszystą masę.
  5. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać partiami pianę z białek. Dokładnie wymieszać.
  6. Biszkopty moczyć (krótko, bo inaczej się rozpadną) w kawie i układać na dnie formy. Ja wyłożyłam nimi również okrągłą salaterkę dookoła ścianki.
  7. Połowę masy (powinna być puszysta, gęsta i aksamitna) wyłożyć na biszkopty.
  8. Na serowej masie ułożyć drugą warstwę biszkoptów moczonych w kawie.
  9. Na biszkopty wyłożyć drugą część masy. Wyrównać powierzchnię.
  10. Wierzch desery oprószyć grubą warstwą kakao.
  11. Deser schłodzić. Przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni.



1 komentarz:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.