poniedziałek, 27 maja 2019

Zupa koperkowa

Na tę zupę od dawna miałam ochotę. Musiałam jednak poczekać na koperek z własnego ogródka. Im więcej kopru w tej zupie, tym lepszy jej smak, więc nie należy go oszczędzać. Ważne jest to, że ma to być młody koperek, bez rozwiniętych kwiatów.




Składniki (na 3 porcje):

6 małych ziemniaków
mała marchew
kawałek selera korzeniowego
pół cebuli
liść lubczyku
2 łyżki oleju do smażenia
duża garść koperku (grubości kobiecego nadgarstka)
sól
pieprz
łyżka śmietany

  1. Warzywa korzeniowego obrać i pokroić w kostkę o boku ok. 1 cm.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  3. Warzywa korzeniowe poddusić na rozgrzanym oleju.
  4. Pod koniec podduszania warzyw korzeniowych dodać cebulę.
  5. Warzywa zalać 0,9 l wody, dosypać pół łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia, dorzucić lubczyk i po ok. 2 minutach wyjąć.
  6. Zupę gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.
  7. Koperek pokroić drobno. Grubsze części dorzucić do gotującej się zupy.
  8. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Po wyłączeniu palnika pod zupą dosypać koperek i dodać śmietanę. Dokładnie wymieszać.




2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.