Cieplejsze dni oznaczają chęć na większą ilość płynów z sezonowymi dodatkami. U mnie pięknie rozrasta się rabarbar, któremu przycięłam pąki kwiatowe. Mięta też wybujała. Postanowiłam zatem przygotować różową lemoniadę. Sezon na rabarbar 2019 uważam za otwarty 😊
Składniki:
350 g rabarbaru
1,2 l wody + przegotowana woda do rozcieńczenia według uznania
4 plasterki imbiru
limonka
ok. 3 łyżek miodu
mięta (4 gałązki do dzbanka + 3 do szklanek)
- Zagotować 1,2 l wody.
- Rabarbar wypłukać i pokroić na kawałki ok. 3 cm.
- Rabarbar wrzucić na wrzątek i gotować na palniku o małej mocy ok. 10 minut (do momentu, gdy rabarbar będzie mieć jednolitą barwę i odda kolor do wywaru).
- Przecedzić kompot rabarbarowy.
- Do kompotu dodać 4 plasterki imbiru. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
- Do kompotu dodać wyciśnięty sok z limonki.
- Rozrzedzić lemoniadę przegotowaną wodą (dolałam prawie 1 litr wody).
- Doprawić do smaku miodem.
- Wrzucić miętę do dzbanka.
- Wlewać do szklanek ze świeżą miętą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.