niedziela, 29 czerwca 2025

Zupa botwinkowa

Majowe deszcze i systematyczne podlewanie sprawiły, że warzywa ładnie wybujały i czas zacząć ich przerzedzanie. Z wyrwanych drobnych buraków polecam przygotować zupę sezonową. Zupa botwinkowa to nasza polska i smaczna tradycja 😋




Składniki:
1 marchewka
2 ziemniaki
1 pietruszka
kawałek selera (porównywalny z wielkością pietruszki)
pęczek botwinki
4 ziarna ziela angielskiego
kawałek (10 cm) pora
liść lubczyku
1 łyżka octu
2 łyżki śmietanki
2 łyżki oleju
sól
pieprz

  1. Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę.
  2. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim warzywa. Dodać ziele angielskie.
  3. Gdy warzywa się zrumienią, zalać je 1,5 l wody. Dorzucić pora i lubczyk. Gotować do miękkości warzyw.
  4. Botwinkę dobrze wypłukać. Odciąć liście. Resztę pokroić w kawałki (ok. 2 cm). Część korzeniową, jeśli zawiązały się bulwy, pokroić na plasterki.
  5. Botwinkę dorzucić do zupy. Zagotować.
  6. Wyrzucić pora i lubczyk.
  7. Zupę doprawić octem, solą i pieprzem.
  8. Po wyłączeniu palnika dodać śmietankę.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.