czwartek, 12 sierpnia 2021

"Folwark Konstancji" Grażyny Jeromin-Gałuszki

"Folwark Konstancji" to powieść historyczna otwierająca cykl "Dwieście wiosen" Grażyny Jeromin-Gałuszki, którą cenię za klimatyczne powieści osadzane w polskiej rzeczywistości. Po długiej przerwie od książek tej pisarki sięgnęłam z wielką nadzieją i ochotą po tę serię. I było warto!



poniedziałek, 9 sierpnia 2021

Ka'ak - libański chleb uliczny

W lipcowej piekarni Amber wypiekaliśmy ka'ak - tradycyjny, płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach Bejrutu (Liban) u ulicznych sprzedawców, poruszających się po mieście rowerami, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce ze względu na swój kształt. Występuje on na całym Bliskim Wschodzie w innym kształcie – bajgla lub owalnego obwarzanka i zwany jest "kaak z sezamem". Wielu piekarzy na Bliskim Wschodzie nadal używa sfermentowanej ciecierzycy jako zaczynu do tego chleba, ale współczesna wersja to drożdże piekarskie. Popularna jest również odrobina sody oczyszczonej. Ciasto na ka’ak powinno wyrastać przynajmniej dwa razy. Poza tym jedni dodają do niego więcej cukru, inni wypiekają wersje bardziej słone. W Libanie popularna jest wersja bardziej słodka i często spotyka się ten chleb torebkowy polany polewą z mleka i cukru pudru. Ka’ak powinien być obficie posypany sezamem, ale przedtem należy go posmarować glazurą. Glazura najczęściej składa się z wody, mąki, oliwy i soli, którą doprowadza się do wrzenia i pozostawia do ostygnięcia. Glazurowanie ka’ak przed pieczeniem sprawia, że ​​chleb jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Moja glazura jest najprostszą z możliwych, ale myślę, że jeszcze kiedyś upiekę te chlebki i wtedy skuszę się na tę tradycyjną 😊 




Składniki (na 4 chlebki):

środa, 4 sierpnia 2021

Pieczeń / pasztet z cukinii, soczewicy i boczniaków

W warzywniku cukinia znów wybujała, a na balocie boczniaki rosną jak na drożdżach. Pomyślałam zatem, by je połączyć ze sobą i upiec coś à la pasztet, tyle że bez mięsa 😉 Wypełnieniem jest tu pomarańczowa soczewica, która szybko się gotuje i rozgotowuje, więc nie trzeba potem całości blendować lub mielić. Pieczeń łatwo się kroi i nie rozsypuje. Jest pyszna 😋😋😊




Składniki (na dużą keksówkę):

sobota, 31 lipca 2021

Szybkie bułki śniadaniowe

Zdarza się Wam, że wstajecie rano i albo nie macie pieczywa na śniadanie, albo nie chce się Wam biec do piekarni po to pieczywo? Mnie czasem tak. I wtedy piekę bułki drożdżowe 😊😋 Szybko wyrastają, niewiele przy nich pracy, a zapach i smak jedyny w swoim rodzaju 😊




Składniki (na 9 bułek):

czwartek, 29 lipca 2021

Pikle ogórkowe

Mimo upałów ogórki wciąż się wiążą i nie nadążamy z ich przerabianiem. Pikle robi się szybko i nie są zbyt pracochłonne, więc tym razem zdecydowałam się na nie. Zimą będą przekąską i dodatkiem do sałatek lub obiadu.




Składniki (na 4 słoiki o pojemności 0,7 l):

środa, 28 lipca 2021

"Cukiernia pod Amorem" t. 5 i 6 Małgorzaty Gutowskiej - Adamczyk

Pierwsze trzy tomy serii "Cukiernia pod Amorem" Małgorzaty Gutowskiej - Adamczyk przeczytałam wiele lat temu i zaraziłam nimi bliskie mi kobiety. Gdy pojawiły się kolejne tomy, wiedziałam, że je też przeczytam. Tom czwarty "Ciastko z wróżbą" przeczytałam półtora roku temu. W te wakacje postanowiłam dokończyć serię i przeczytać kolejne dwa tomy. I o nich jest ten post.
Uwaga do tych, którzy nie przeczytali tomu czwartego - opis może się dla Was okazać spoilerem, choć i tak zamierzam napisać mniej niż w oficjalnej informacji wydawnictwa.





wtorek, 27 lipca 2021

Bezglutenowe sernićki z patelni

Sernićki poznałam kilka lat temu podczas podróży do Lwowa. W hotelu serwowano je na śniadanie. Tak mi wtedy posmakowały, że od tamtej pory przygotowuję je w swojej kuchni. Okazuje się, że te słodkie placuszki znane są również w Polsce pod nazwą serniczki lub syrniki.




Składniki (na 4 sernićki):

czwartek, 15 lipca 2021

Ghriba bahla

Ostatnie upały nie zachęcają do włączania piekarnika, ale mnie naszła ochota na jakieś ciasteczka, które można by było zabrać ze sobą jako słodką przekąskę. Poszperałam w sieci i znalazłam inspirację na wykorzystanie resztki sezamu z szafki. W ten sposób powstały ghriba bahla, czyli marokańskie ciasteczka sezamowe. Świetnie smakują z herbatą miętową 😋




Składniki (na ok. 60 ciasteczek):

piątek, 9 lipca 2021

Bób z pieczarkami po cygańsku

Niedawno podawałam przepis na jagodzianki, a dziś zapraszam na kolejny typowo letni składnik - bób 😀 Jadam go pod różnymi postaciami, choć najczęściej z wody. Dziś zapraszam na wegańskie i bezglutenowe danie obiadowe z bobem w roli głównej 😀😀😋




Składniki (na 2-3 porcje):

wtorek, 6 lipca 2021

Jagodzianki z kruszonką

W mojej rodzinie oznaką lata jest wypad na jagody (borówki czernice), a potem pieczenie jagodzianek 😀😊😋 Chętnych na nie znajdzie się zawsze wielu, bo lubią je wszyscy niezależnie od pokolenia 😉😊 Dlatego przepis niżej powstał na kilogram mąki 😀, ale proporcje zawsze można zmienić.




Składniki (na 24 bułki):