Uwielbiam jeść, gotować, pracować w ogrodzie i czytać. I o tym jest blog Weekendy w domu i ogrodzie prowadzony przez "Badylarkę", bo zdaniem niektórych wkładam do garów różne badyle, które uprawiam w ogródku lub znajduję na polach. Drogi Gościu, opublikowałam tu sporo przepisów na domowe pieczywo (bo od lat wolę samodzielnie upiec chleb), przetwory, zupy, dania główne, sałatki, słodkości i przekąski. Mam nadzieję, że znajdziesz tu coś dla siebie i będziesz tu chętnie zaglądał :)
czwartek, 12 sierpnia 2021
poniedziałek, 9 sierpnia 2021
Ka'ak - libański chleb uliczny
W lipcowej piekarni Amber wypiekaliśmy ka'ak - tradycyjny, płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach Bejrutu (Liban) u ulicznych sprzedawców, poruszających się po mieście rowerami, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce ze względu na swój kształt. Występuje on na całym Bliskim Wschodzie w innym kształcie – bajgla lub owalnego obwarzanka i zwany jest "kaak z sezamem". Wielu piekarzy na Bliskim Wschodzie nadal używa sfermentowanej ciecierzycy jako zaczynu do tego chleba, ale współczesna wersja to drożdże piekarskie. Popularna jest również odrobina sody oczyszczonej. Ciasto na ka’ak powinno wyrastać przynajmniej dwa razy. Poza tym jedni dodają do niego więcej cukru, inni wypiekają wersje bardziej słone. W Libanie popularna jest wersja bardziej słodka i często spotyka się ten chleb torebkowy polany polewą z mleka i cukru pudru. Ka’ak powinien być obficie posypany sezamem, ale przedtem należy go posmarować glazurą. Glazura najczęściej składa się z wody, mąki, oliwy i soli, którą doprowadza się do wrzenia i pozostawia do ostygnięcia. Glazurowanie ka’ak przed pieczeniem sprawia, że chleb jest chrupiący na zewnątrz i miękki w środku. Moja glazura jest najprostszą z możliwych, ale myślę, że jeszcze kiedyś upiekę te chlebki i wtedy skuszę się na tę tradycyjną 😊
Składniki (na 4 chlebki):
środa, 4 sierpnia 2021
Pieczeń / pasztet z cukinii, soczewicy i boczniaków
W warzywniku cukinia znów wybujała, a na balocie boczniaki rosną jak na drożdżach. Pomyślałam zatem, by je połączyć ze sobą i upiec coś à la pasztet, tyle że bez mięsa 😉 Wypełnieniem jest tu pomarańczowa soczewica, która szybko się gotuje i rozgotowuje, więc nie trzeba potem całości blendować lub mielić. Pieczeń łatwo się kroi i nie rozsypuje. Jest pyszna 😋😋😊
Etykiety:
boczniaki,
bułka tarta,
cebula,
cukinia,
czosnek,
jajka,
kasza manna,
kminek,
kozieradka,
natka pietruszki,
papryka w proszku,
pasztet wege,
przepisy,
soczewica pomarańczowa,
wegetariańskie
sobota, 31 lipca 2021
Szybkie bułki śniadaniowe
Zdarza się Wam, że wstajecie rano i albo nie macie pieczywa na śniadanie, albo nie chce się Wam biec do piekarni po to pieczywo? Mnie czasem tak. I wtedy piekę bułki drożdżowe 😊😋 Szybko wyrastają, niewiele przy nich pracy, a zapach i smak jedyny w swoim rodzaju 😊
czwartek, 29 lipca 2021
Pikle ogórkowe
Mimo upałów ogórki wciąż się wiążą i nie nadążamy z ich przerabianiem. Pikle robi się szybko i nie są zbyt pracochłonne, więc tym razem zdecydowałam się na nie. Zimą będą przekąską i dodatkiem do sałatek lub obiadu.
Etykiety:
bez glutenu,
cebula,
chili,
czosnek,
gorczyca,
koper,
marchew,
natka pietruszki,
ocet,
ogórki,
ogórki przetw,
przepisy,
przetwory octowe,
wegańskie,
ziele angielskie
środa, 28 lipca 2021
"Cukiernia pod Amorem" t. 5 i 6 Małgorzaty Gutowskiej - Adamczyk
Pierwsze trzy tomy serii "Cukiernia pod Amorem" Małgorzaty Gutowskiej - Adamczyk przeczytałam wiele lat temu i zaraziłam nimi bliskie mi kobiety. Gdy pojawiły się kolejne tomy, wiedziałam, że je też przeczytam. Tom czwarty "Ciastko z wróżbą" przeczytałam półtora roku temu. W te wakacje postanowiłam dokończyć serię i przeczytać kolejne dwa tomy. I o nich jest ten post.
Uwaga do tych, którzy nie przeczytali tomu czwartego - opis może się dla Was okazać spoilerem, choć i tak zamierzam napisać mniej niż w oficjalnej informacji wydawnictwa.
wtorek, 27 lipca 2021
Bezglutenowe sernićki z patelni
Sernićki poznałam kilka lat temu podczas podróży do Lwowa. W hotelu serwowano je na śniadanie. Tak mi wtedy posmakowały, że od tamtej pory przygotowuję je w swojej kuchni. Okazuje się, że te słodkie placuszki znane są również w Polsce pod nazwą serniczki lub syrniki.
Etykiety:
bez glutenu,
cukier waniliowy,
d. słodkie,
jajka,
k. polska,
k. ukraińska,
mąka ryżowa,
mąka z manioku,
na śniadanie,
przepisy,
ser biały,
twaróg,
wegetariańskie
czwartek, 15 lipca 2021
Ghriba bahla
Ostatnie upały nie zachęcają do włączania piekarnika, ale mnie naszła ochota na jakieś ciasteczka, które można by było zabrać ze sobą jako słodką przekąskę. Poszperałam w sieci i znalazłam inspirację na wykorzystanie resztki sezamu z szafki. W ten sposób powstały ghriba bahla, czyli marokańskie ciasteczka sezamowe. Świetnie smakują z herbatą miętową 😋
piątek, 9 lipca 2021
Bób z pieczarkami po cygańsku
Niedawno podawałam przepis na jagodzianki, a dziś zapraszam na kolejny typowo letni składnik - bób 😀 Jadam go pod różnymi postaciami, choć najczęściej z wody. Dziś zapraszam na wegańskie i bezglutenowe danie obiadowe z bobem w roli głównej 😀😀😋
Etykiety:
bez glutenu,
bób,
cebula,
czosnek,
d. grzybowe,
d. wegańskie,
gorczyca,
liście laurowe,
pieczarki,
przecier pomidorowy,
przepisy,
rozmaryn,
wegańskie,
ziele angielskie
wtorek, 6 lipca 2021
Jagodzianki z kruszonką
W mojej rodzinie oznaką lata jest wypad na jagody (borówki czernice), a potem pieczenie jagodzianek 😀😊😋 Chętnych na nie znajdzie się zawsze wielu, bo lubią je wszyscy niezależnie od pokolenia 😉😊 Dlatego przepis niżej powstał na kilogram mąki 😀, ale proporcje zawsze można zmienić.
Subskrybuj:
Posty (Atom)