wtorek, 6 lipca 2021

Jagodzianki z kruszonką

W mojej rodzinie oznaką lata jest wypad na jagody (borówki czernice), a potem pieczenie jagodzianek 😀😊😋 Chętnych na nie znajdzie się zawsze wielu, bo lubią je wszyscy niezależnie od pokolenia 😉😊 Dlatego przepis niżej powstał na kilogram mąki 😀, ale proporcje zawsze można zmienić.




Składniki (na 24 bułki):

Ciasto
80 g drożdży
400 ml mleka
150 g masła
1 kg mąki pszennej typ 480
200 g cukru + łyżeczka
szczypta soli
2 jajka

Kruszonka
60 g mąki
40 g zimnego masła
40 g cukru
1/4 łyżeczki kardamonu

Dodatkowo
0,5 l jagód
3 łyżeczki cukru
jajko

  1. Masło stopić w rondelku.
  2. W drugim rondelku podgrzać mleko.
  3. Drożdże rozkruszyć do kubka, dodać łyżeczkę cukru i 150 ml mleka. Dokładnie wymieszać i posypać łyżką mąki. Odstawić do namnożenia drożdży.
  4. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, cukrem i rozbełtanymi jajkami.
  5. Do miski dodać namnożone drożdże i stopione masło. Wymieszać.
  6. Dolać resztę mleka i wyrobić na jednolitą, plastyczną masę nieklejącą się do rąk.
  7. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na pół godziny.
  8. Ciasto lekko odgazować składając je kilka razy w kopertę. Ponownie przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
  9. W czasie wyrastania ciasta zagnieść składniki na kruszonkę. Wstawić do lodówki.
  10. Przebrać jagody i wymieszać je z cukrem.
  11. Ciasto podzielić na 24 części. Każdą z nich rozpłaszczać na ręce i na środek wykładać po dwie łyżeczki jagód z cukrem. Brzegi ciasto skleić i całość formować w podłużną bułkę.
  12. Bułki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić je na 10 minut, by wyrosły.
  13. Piekarni nagrzać do 190 stopni C.
  14. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu posypywać kruszonką.
  15. Piec bułki na dwie partie po 15 minut każda.
  16. Po upieczeniu wykładać na kratkę do studzenia.



-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.