czwartek, 15 lipca 2021

Ghriba bahla

Ostatnie upały nie zachęcają do włączania piekarnika, ale mnie naszła ochota na jakieś ciasteczka, które można by było zabrać ze sobą jako słodką przekąskę. Poszperałam w sieci i znalazłam inspirację na wykorzystanie resztki sezamu z szafki. W ten sposób powstały ghriba bahla, czyli marokańskie ciasteczka sezamowe. Świetnie smakują z herbatą miętową 😋




Składniki (na ok. 60 ciasteczek):

140 g sezamu 
500 g mąki
120 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml oleju
160 g miękkiego masła
jajko

  1. Sezam uprażyć na suchej patelni. Nie przypalić, by sezam nie był gorzki.
  2. W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki.
  3. Do suchych składników dodać masło, rozbełtane jajko i olej.
  4. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa będzie się lekko rozsypywać, ale to nie będzie przeszkadzać w formowaniu ciasteczek.
  5. Odrywać małe kawałki ciasta i formować w kulkę wielkości kasztana lub orzecha włoskiego.
  6. Kulki układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
  7. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ciasteczka powinny być rumiane.




-----
Podobne:


2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.