czwartek, 29 lipca 2021

Pikle ogórkowe

Mimo upałów ogórki wciąż się wiążą i nie nadążamy z ich przerabianiem. Pikle robi się szybko i nie są zbyt pracochłonne, więc tym razem zdecydowałam się na nie. Zimą będą przekąską i dodatkiem do sałatek lub obiadu.




Składniki (na 4 słoiki o pojemności 0,7 l):
Zalewa
0,5 szklanki octu 10%
3 szklanki wody
0,5 szklanki cukru
łyżka soli
6 ziaren ziela angielskiego
14 ziaren pieprzu

Dodatki do słoika
gałązka kopru
ząbek czosnku
kilka ziaren gorczycy
3 plasterki marchewki
1/3 liścia pietruszki
plaster cebuli
ćwiartka chili
ogórki (ok. 3-4 sztuk na słoik)

  1. Wszystkie składniki zalewy zagotować w garnku i odstawić, by zalewa ostygła (nie musi być zimna).
  2. Ogórki umyć i obrać.
  3. Podzielić je ćwiartki (szóstki lub ósemki - w zależności od wielkości) i wykroić z nich gniazda nasienne.
  4. Na dno słoika wrzucić wyżej wymienione dodatki. Następnie do słoika włożyć jak najwięcej kawałków ogórków.
  5. Ogórki zalać zalewą (powinna sięgać do szyjki słoika). Słoiki zakręcić i pasteryzować, czyli:
  6. Dno wysokiego garnka wyłożyć ściereczką. Ustawić na niej słoiki. Do garnka wlać wodę (do wysokości szyjek słoików). Zagotować, zmniejszyć moc palnika i gotować jeszcze ok. 3 minut.
  7. Słoiki wyjąć z garnka na kratkę. Ustawić je do góry dnem. Gdy nieco ostygną, odwrócić i pozwolić całkowicie ostygnąć.
  8. Przechowywać w piwnicy lub dolnej szafce kuchennej.





Warzywa dyniowate w mojej kuchni 2021

-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.