sobota, 2 maja 2015

Kokosowo-cytrynowa potrawka z kurczaka

Dziś kolejny przepis na zastosowanie mleka kokosowego, które bardzo lubię ze względu na delikatny smak. W daniu, które proponuję, dominuje kokos, a przełamuję go jedynie zapachem i smakiem trawy cytrynowej z parapetu. Nie gryzie się z nimi reszta przypraw. Danie jest bardzo łatwe do wykonania i zajmuje tyle czasu, ile trwa gotowanie ryżu.


Składniki (na 4-5 porcji):
1,5 szklanki ryżu
podwójna pierś kurczaka
płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz
1-4 trawy cytrynowe (w zależności od grubości)
duża puszka mleka kokosowego
pół cebuli
olej

  1. Ryż ugotować bez soli w podwójnej ilości wody.
  2. W czasie gotowania ryżu pokroić pierś kurczaka w kostkę.
  3. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Wymieszać.
  4. Podsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju.
  5. Przełożyć kurczaka do rondla. Wlać mleko kokosowe i wrzucić trawę cytrynową. Jeśli używamy kupnej grubej z jednego końca, miażdżymy ją tłuczkiem.
  6. Ustawiamy rondel na ogniu i podgrzewamy.
  7. Na patelni po kurczaku zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać ją do kurczaka.
  8. Gotować kurczaka z sosem ok. 10 minut.
  9. Doprawić do smaku solą. Sos musi być słony, bo nie solimy ryżu.
Podawać potrawkę z ryżem.

Zaproponowane danie jest bardzo delikatne w smaku. To był zamierzony manewr, bo po południu planowany był grill, a wiadomo, że potrawy z grilla mają zdecydowane smaki ;)
Danie polecam również dla dzieci.





 --------
 Podobne:

Zupa kokosowa z soczewicą
Kurczak w kokosie i zatarze z selerem
Penne w sosie carbonara


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.