poniedziałek, 8 maja 2017

Struan - szkocki chleb w majowej piekarni

Struan to szkocki słodki chleb tradycyjnie wypiekany przez najstarszą córkę w wigilię święta Michała Archanioła z ziaren roślin uprawianych w danym roku. Amber wypatrzyła go na blogu Marcina – (klik!). Wybierając go do majowej piekarni idealnie wpasowała się w moje preferencje, bo zamierzałam upiec ten chleb po powrocie z majowego urlopu 😊 Marcin opracował wersję na zakwasie i właśnie taką upiekłam. Początkowo myślałam, że chleb będzie słodki i przez dodatek masła i cynamonu będzie przypominał kanelbullar lub drożdżowo-cynamonowe bułeczki tatarskie z Kruszynian. Zostałam mile zaskoczona wypiekiem pachnącym i smakującym chlebem, a nie słodkimi bułkami :) Na pewno powtórzę ten chleb nie jeden raz, ale z mniejszą ilością rodzynek i bez cukru.




Składniki (na dwie keksówki):



640 g mąki pszennej chlebowej
128 g zakwasu żytniego razowego
43 g polenty (kaszy kukurydzianej)
29 g płatków owsianych (użyłam orkiszowych)
20 g otrąb pszennych
57 g ugotowanego ryżu brązowego
57 g cukru trzcinowego (wzięłam tylko łyżeczkę)
19 g soli
29 g miodu
375 g letniej wody
5 g świeżych drożdży
125 g kefiru lub maślanki
200 g rodzynek (sugeruję użyć 100 g)
roztopione masło (ok. 50 g)
dwie czubate łyżki cukru wymieszane z płaską łyżeczką cynamonu
smalec do natłuszczenia foremek (pominęłam; chleby włożyłam do keksówek wyłożonych papierem do pieczenia)



  1. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie mokre składniki: odświeżony 12 godziny wcześniej zakwas, wodę z rozpuszczonymi w niej drożdżami, maślankę i miód.
  2. Dodaj kolejne składniki: polentę, płatki owsiane, otręby pszenne, ryż, cukier i sól. Wyrabiaj robotem na najwolniejszych obrotach przez około 10 minut. Wyrabiałam ręcznie.
  3. Dodaj rodzynki. Wmieszaj je w ciasto drewnianą kopyścią do ich równomiernego rozłożenia się w cieście. Nie używaj robota, gdyż może on rodzynki rozetrzeć na miazgę.
  4. Przełóż ciasto do miski i odstaw po przykryciem w temperaturze pokojowej na 2 – 3 godziny.
  5. Co 40 minut należy ciasto rozciągnąć i złożyć. Ciasto jest dość luźne, więc najlepiej jest to zrobić w misce. Wsuń skrobkę pomiędzy ciasto i ściankę miski, a następnie skrobką nagarnij część ciasta od spodu na jego środek. Obróć miskę o 90 stopni i znów – włóż skrobkę pomiędzy ściankę miski i ciasto, nagarnij. I w sumie tak 4 razy.
  6. Po tych 2 – 3 godzinach włóż ciasto na całą noc do lodówki, oczywiście pod przykryciem.
  7. Następnego dnia rano wyjmij ciasto z lodówki na 2 – 3 godziny przed dalszą pracą, aby jego temperatura wzrosła.
  8. Oprósz blat roboczy mąką i wyłóż na niego ciasto. Podziel je na dwie równe części (po około 860 g każda). 
  9. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, którego krótszy bok będzie równy długości foremki. Pędzelkiem kuchennym posmaruj całą powierzchnię ciasta roztopionym wcześniej masłem, a następnie obsyp cukrem wymieszanym z cynamonem. 
  10. Zroluj ciasto wzdłuż dłuższego boku, i włóż do wysmarowanej smalcem foremki, złączeniem ciasta do spodu.
  11. Przykryj ciasto i odstaw do ostatniego wyrastania dopóty, dopóki ciasto osiągnie górnych rantów foremki – około 2 godzin. Oczywiście długość wyrastania zależy od temperatury otoczenia.
  12. Nastaw piekarnik na temperaturę 190 °C. Wstaw foremki z chlebem do piekarnika i piecz około 50 minut. Pod koniec pieczenia kontroluj, czy chleb nie zaczyna się zbyt mocno przypiekać, przykryj go wtedy folią aluminiową. Na czas ostatnich 4 – 5 minut pieczenia przełącz piekarnik na dolną grzałkę, aby spody bochenków ładnie się przypiekły.
  13. Po upieczeniu chleba wyjmij go z foremek, górę posmaruj odrobiną masła, i obsyp resztką cukru z cynamonem, jeśli Ci coś zostało (resztką cynamonu i cukru oprószyłam jeden z chlebów po zwinięciu). Odstaw bochenki na kratce do całkowitego ostygnięcia.


Struan wypiekali autorzy blogów:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Przepisy na domowy ser i chleb
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife

12 komentarzy:

  1. Śliczny i taki puszysty!
    Wspaniale Ci się udał.
    Dziękuję za majowe pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda - udał się :) A to za sprawą dobrego przepisu Marcina.
      Dziękuję za wspólne pieczenie i z niecierpliwością czekam na następny wybór w piekarni.

      Usuń
  2. Bardzo udany ten Twój wypiek na zakwasie. Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo jestem ciekawa tego wypieku. Muszę nadrobić zaległości. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak! Chleb jest naprawdę pyszny i pięknie pachnie.

      Usuń
  4. Pięknie upieczony. Też będę wracać do tego przepisu, bo powstaje niezwykły chlebek. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się - przepis naprawdę warty zapamiętania i powtarzania. Pozdrawiam.

      Usuń
  5. Wygląda wspaniale :) Bardzo udany wypiek :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo udany chlebek!
    Do następnego :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.