wtorek, 9 czerwca 2020

Młoda kapusta smażona w panierce

Pojawienie się młodej kapusty sprawia, że można poeksperymentować. I dziś zapraszam na kawałek smażonej kapusty w panierce. Porcja jest na tyle duża, że nie potrzeba już tutaj ziemniaków i wystarczy surówka. Sama kapusta jest bardzo aromatyczna od ziół i oblepiona pyszną i chrupiącą panierką.




Składniki:

pół główki młodej kapusty
pół główki czosnku
łyżeczka soli
pół łyżeczki kminku
jajko
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
szczypta ostrej papryki w proszku
4-5 łyżek bułki tartej
łyżka tartego sera długodojrzewającego (np. Bursztyn, Amber, Grana Padano, parmezan)
olej do smażenia

  1. Kapustę przekroić na 3 części, pilnując, by każda część miała kawałek głąba, który zabezpieczy kapustę przed rozpadaniem się.
  2. W garnku zagotować wodę (powinno być jej tyle, by zmieściła się w niej kapusta) z solą, kminkiem i główką czosnku przekrojoną tak, by czosnek oddał swój smak do wody.
  3. Do wrzątku włożyć kawałki kapusty i parzyć ją maksymalnie 5 minut.
  4. Kapustę wyjąć na durszlak i odstawić do lekkiego ostudzenia. Kapusta powinna być nadal ciepła przy dalszej obróbce, ale nie gorąca.
  5. W głębokim talerzu rozbełtać jajko. Dodać czosnek niedźwiedzi i ostrą paprykę. Wymieszać.
  6. W drugim talerzu wymieszać bułkę tartą z starty parmezan.
  7. Kapustę obtaczać w jajku, a potem w bułce z serem.
  8. Kapustę smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
  9. Podawać gorącą np. z surówką z pora.





2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. zapraszam zatem do wypróbowania przepisu i modyfikowania go według własnego uznania :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.