niedziela, 18 kwietnia 2021

Deser jaglany z czekoladą i wiśniami

Sobotnie sprzątanie lodówki zakończyło się znalezieniem zawieruszonej torebki mrożonych wiśni. W ubiegłym roku drzewka cudownie obrodziły, więc udało mi się zamrozić tych owoców sporo. Po świątecznym obżarstwie słodkościami, nie miałam ochoty piec jakiegokolwiek ciasta, ale nabrałam ochoty na deser. A co pasuje do wiśni? Czekolada! By deser był bardziej treściwy, wykorzystałam kaszę jaglaną, której dawno tu nie było 😊 I powstał wegański deser bez glutenu 😋😀




Składniki (na 3-4 porcje):

250 ml kaszy jaglanej
50 g gorzkiej czekolady
250 g mrożonych wiśni
słodziwo (u mnie cukier z agawy; ale może być dowolny cukier lub erytrol)

  1. Wiśnie zagotować, a następnie zdjąć pokrywkę i gotować na palniku o mniejszej mocy. Płyn powinien odparować do połowy. Posłodzić i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  2. Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Woda musi stać się przejrzysta.
  3. Kaszę zalać 0,5 l wody i gotować do zniknięcia płynu.
  4. Do kaszy dodać pokruszoną czekoladę, wymieszać, by czekolada się stopiła, przykryć i odstawić do lekkiego ostudzenia.
  5. Kaszę posłodzić według uznania.
  6. Na dno pucharków wyłożyć wiśnie z odrobiną płynu.
  7. Na wiśnie wykładać kaszę. Formowałam ją łyżką do lodów.
  8. Całość polać resztą płynu z gotowania wiśni. Posypać drobnym cukrem.



-----
Podobne:

2 komentarze:

  1. Mniam! Nie mam pojęcia skąd Ty na to wszystko bierzesz pomysły, ale to wygląda smakowicie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z głowy i potrzeby chwili :)
      Serdecznie pozdrawiam.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.