niedziela, 9 maja 2021

Wegańskie i bezglutenowe ciastka Fig Bar

Fig Bary figowe znam z podróży do Londynu przed kilku laty. Te amerykańskie słodkości kusiły wyglądem i składem. Jeden gryz jednak spowodował, że nie miałam ochoty na więcej, bo były baaardzo słodkie. Zawsze chciałam je odtworzyć w swojej kuchni i wczoraj udało się z sukcesem. Wykorzystałam do tego zalegającą resztkę mąki z ciecierzycy, która świetnie sprawdziła się jako podstawa do ciasta (w oryginale ciastka zawierają gluten). Jeśli zatem ktoś z odwiedzających ten blog ma ochotę na słodką i energetyczną przekąskę bez glutenu, bez cukru i składników pochodzenia zwierzęcego, to ciastka Fig Bar w mojej wersji są idealnym rozwiązaniem. Ich słodycz pochodzi wyłącznie z suszonych owoców, jakimi są figi i daktyle. Wystarczy jedno takie ciacho, by zaspokoić głód i ochotę na coś słodkiego.




Składniki (na 16 sztuk):
    
Ciasto
100 g suszonych daktyli
140 g masła orzechowego
30 g oleju kokosowego
łyżka zmielonego siemienia lnianego
110 g mąki z ciecierzycy
100 g mąki z kasztanów
gorąca woda

Nadzienie
200 g suszonych fig
100 g suszonej żurawiny
50 g suszonych daktyli
5 łyżek soku z limonki (może być sok z cytryny)

  1. Daktyle przeznaczone na ciasto zalać gorącą wodą (powinno być jej tyle, by przykryła owoce) i odstawić na 20 minut.
  2. Wodę odcedzić, ale pozostawić do dalszej części przygotowania ciasta.
  3. Daktyle zmiksować na pulpę.
  4. W misce wymieszać masło orzechowe, pulpę z daktyli, olej kokosowy, zmielone siemię lniane i 50 ml wody z odcedzenia daktyli.
  5. W innej misce odważyć mąki. Dodać do nich mokre składniki.
  6. Zacząć wyrabiać masę, dolewając w razie potrzeby wodę z daktyli. Masa powinna być jednolita i i zwarta. Będzie się trochę kleić do dłoni.
  7. Masę schłodzić w lodówce przynajmniej 30 minut.
  8. Owoce na nadzienie pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Powinna przykrywać ona owoce. Odstawić na 20 minut.
  9. Owoce odcedzić i zmiksować na pulpę z sokiem z limonki/cytryny.
  10. Piekarnik włączyć na 190 stopni C. z opcją pieczenia góra/dół.
  11. Ciasto rozwałkować na prostokąt ok. 28 cm x 42 cm. Na brzegach masa będzie się rozdzielać, więc warto odkroić nierówne brzegi i podoklejać tam, gdzie pojawiły się pęknięcia lub braki ciasta. Ponownie lekko rozwałkować, by dokleić odcięte kawałki do reszty ciasta.
  12. Prostokąt przeciąć wzdłuż w połowie.
  13. Na środek prostokątów wyłożyć po połowie nadzienia. Rozłożyć je równomiernie, a następnie przykryć brzegami ciasta. Aby lepiej skleić te brzegi, warto odwrócić uformowane ciasto sklejeniem do dołu.
  14. Pokroić oba kawałki ciasta na 8 kawałków (w sumie 16). Jeśli pojawią się popękania, delikatnie je posklejać, choć nie trzeba się nimi przejmować, bo nadzienie ma zwartą konsystencję i nie będzie wyciekać podczas pieczenia.
  15. Ciastka przekładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
  16. Piec 15 minut.


Wędrujemy gotując
-----
Podobne:



4 komentarze:

  1. Ale smaczne! Koniecznie muszę je wypróbować :). Dziękuję bardzo za przepis i kolejny wpis w akcję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciacha są pyszne i bardzo polecam :) Te oryginalne - moim zdaniem - niepotrzebnie zawierają syrop cukrowy.

      Usuń
  2. zamiast mąki z kasztanow i ciecierzycy mogę zastąpić np mąką ryżową gryczaną jaglaną pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąkę ryżową odradzam, bo zrobi się krochmal (jak z ziemniaczanej). Gryczana i jaglana spełnią tu swoją rolę. Pamiętać jednak należy, że gryczana zmieni smak ciastek.
      Pozdrawiam.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.