Niedawno publikowałam łagodną wersję pieczeni z selera i zapowiadałam wtedy, że w głowie mam pomysł na wersję bardziej aromatyczną. Na Święta planuję upiec właśnie taką - wegańską i pachnącą przyprawami, wśród których nie może zabraknąć nasion kopru włoskiego.
Składniki:
200 ml soczewicy czerwonej
ok. 550 g selera korzeniowego (masa po obraniu)
marchew (ok. 80 g po obraniu)
cebula
łyżka oleju kokosowego
2 łyżki oleju
chili
10 cząstek suszonych pomidorów (mogą być z oleju lub zalane wcześniej gorącą wodą
łyżeczka majeranku
łyżeczka nasion fenkułu
1/3 łyżeczki suszonego tymianku
1/3 łyżeczki mielonej kozieradki
łyżka kaszy manny
sól
pieprz
- Soczewicę dokładnie wypłukać, przecierając jej ziarna między palcami.
- Wypłukaną soczewicę zalać 300 ml wody i gotować do zniknięcia płynu.
- Seler i marchew obrać i pokroić na kawałki podobnej wielkości.
- Warzywa zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę soli i gotować do miękkości. Wyjąć z wrzątku na durszlak.
- Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na małym ogniu na oleju. Pod koniec dodać olej kokosowy.
- Seler, marchew, chili i cebulę zmiksować w blenderze.
- Pomidory pokroić drobno.
- Soczewicę i warzywa wymieszać z przyprawami i kaszą manną.
- Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Masę przełożyć do keksówki i piec najpierw 10 minut w temperaturze 210℃, a potem zmniejszyć temperaturę do 180℃ i piec jeszcze godzinę.
- Po upieczeniu pieczeń wyjąć na kratkę. Po kwadransie wyjąć z keksówki. A gdy całkowicie wystygnie, usunąć papier.
- Przechowywać w lodówce.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.