Do wykonania syropu z mniszka lekarskiego zbierałam się kilka lat, ale ciągle mi było z nim nie po drodze, bo kwitnienie mniszka zbiega się w czasie z sadzeniem pomidorów i sianiem warzyw w ogródku. Po kwiaty trzeba udać się na łąki przed południem, gdy są one w pełnym rozkwicie. Rwiemy tylko kwiaty, bez ogonków, które mają bardziej goryczkowy smak. Im mniej zielonego, tym potem ładniejszy kolor syropu. Wypijamy 2-3 łyżki dziennie na odporność lub infekcje górnych dróg oddechowych (w tym kaszel) oraz wspomaganie trawienia i poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Warto wiedzieć, że mniszek ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, żółciopędne i moczopędne. Syropu nie poleca się oczywiście osobom uczulonym na mniszek, cukrzykom, ale też osobom z wrzodami żołądka i nadkwasotą.
1000 kwiatów mniszka lekarskiego
2,5 kg cukru
9 cytryn
3,5 l wody
- Po usunięciu żyjątek (np. po rozsypaniu kwiatów na starym prześcieradle i pozostawieniu ich w przewiewnym miejscu) zalać kwiaty 4,5 l wody. Zagotować.
- Gotować jeszcze około kwadransa na małym ogniu. Kolor będzie brzydko zielony, ale nie trzeba się tym przejmować na tym etapie.
- Zestawić garnek z kwiatami i pozostawić do ostygnięcia na dobę.
- Następnego dnia odcedzić kwiaty i wycisnąć z nich napar. Płynu będzie ponad 2 litry.
- Płyn zagotować.
- W tym czasie wyszorować cytryny i wycisnąć z nich sok.
- Do gotującego się naparu z mniszka dodać cukier i sok z cytryn. Zagotować.
- Gorący płyn rozlać do butelek lub słoików. Zakręcić i odstawić do powolnego studzenia.
- Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Po otwarciu słoika przechowywać syrop w lodówce.
kwiaty rwiemy w rękawiczkach, bo potem przez tydzień trzeba będzie zmagać się z rękoma zafarbowanymi na bury kolor.
robiłam z tego przepisu i syrop jest gorzki, dlaczego?
OdpowiedzUsuń1. Im starsze kwiaty lub późniejszy okres kwitnienia, tym większa gorycz. Trzeba usunąć zielone części kwiatów.
Usuń2. Gorycz zawarta jest w mleczku. Zatem jeśli zostawiłaś ogonki pod kwiatem, syrop będzie gorzki. Piszę o tym we wstępie.
3. Kwiaty należy zrywać przed południem. Im więcej słońca mniszek dostaje, tym większa gorycz w roślinie.
4. Gorycz może pochodzić również ze skórek cytryn. Dlatego należy je dobrze wyszorować i uważnie wyciskać z nich sok.
Mój syrop wyszedł słodziutki 😋