niedziela, 7 maja 2023

Syrop z mniszka lekarskiego

Do wykonania syropu z mniszka lekarskiego zbierałam się kilka lat, ale ciągle mi było z nim nie po drodze, bo kwitnienie mniszka zbiega się w czasie z sadzeniem pomidorów i sianiem warzyw w ogródku. Po kwiaty trzeba udać się na łąki przed południem, gdy są one w pełnym rozkwicie. Rwiemy tylko kwiaty, bez ogonków, które mają bardziej goryczkowy smak. Im mniej zielonego, tym potem ładniejszy kolor syropu. Wypijamy 2-3 łyżki dziennie na odporność lub infekcje górnych dróg oddechowych (w tym kaszel) oraz wspomaganie trawienia i poprawę funkcjonowania układu nerwowego. Warto wiedzieć, że mniszek ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwskurczowe, żółciopędne i moczopędne. Syropu nie poleca się oczywiście osobom uczulonym na mniszek, cukrzykom, ale też osobom z wrzodami żołądka i nadkwasotą.




Składniki (na 4 litry syropu):

1000 kwiatów mniszka lekarskiego
2,5 kg cukru
9 cytryn
3,5 l wody


  1. Po usunięciu żyjątek (np. po rozsypaniu kwiatów na starym prześcieradle i pozostawieniu ich w przewiewnym miejscu) zalać kwiaty 4,5 l wody. Zagotować.
  2. Gotować jeszcze około kwadransa na małym ogniu. Kolor będzie brzydko zielony, ale nie trzeba się tym przejmować na tym etapie.
  3. Zestawić garnek z kwiatami i pozostawić do ostygnięcia na dobę.
  4. Następnego dnia odcedzić kwiaty i wycisnąć z nich napar. Płynu będzie ponad 2 litry.
  5. Płyn zagotować.
  6. W tym czasie wyszorować cytryny i wycisnąć z nich sok.
  7. Do gotującego się naparu z mniszka dodać cukier i sok z cytryn. Zagotować.
  8. Gorący płyn rozlać do butelek lub słoików. Zakręcić i odstawić do powolnego studzenia.
  9. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
  10. Po otwarciu słoika przechowywać syrop w lodówce.
I jeszcze jedno:
kwiaty rwiemy w rękawiczkach, bo potem przez tydzień trzeba będzie zmagać się z rękoma zafarbowanymi na bury kolor.

2 komentarze:

  1. robiłam z tego przepisu i syrop jest gorzki, dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1. Im starsze kwiaty lub późniejszy okres kwitnienia, tym większa gorycz. Trzeba usunąć zielone części kwiatów.
      2. Gorycz zawarta jest w mleczku. Zatem jeśli zostawiłaś ogonki pod kwiatem, syrop będzie gorzki. Piszę o tym we wstępie.
      3. Kwiaty należy zrywać przed południem. Im więcej słońca mniszek dostaje, tym większa gorycz w roślinie.
      4. Gorycz może pochodzić również ze skórek cytryn. Dlatego należy je dobrze wyszorować i uważnie wyciskać z nich sok.
      Mój syrop wyszedł słodziutki 😋

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.