niedziela, 28 maja 2023

Szparagi w cieście francuskim

Sezon na szparagi trwa, a ponieważ jest dość krótki, warto korzystać z tych wartościowych warzyw. Dziś zapraszam po przepis na przekąskę lub szybki obiad, którego - moim zdaniem - nie może zabraknąć w szparagowym okresie. U mnie przekąska występuje z dodatkiem sosu czosnkowego.




Składniki (na 6 przekąsek):

płat ciasta francuskiego
15-18 szparagów
pół łyżeczki suszonego czosnku
sól
2 łyżki oleju

  1. Odłamać twardsze części szparagów. Można z nich przygotować zupę-krem.
  2. Piekarnik włączyć na 210℃
  3. Ciasto francuskie pociąć na 6 prostokątów.
  4. Na każdym prostokącie wzdłuż jego przekątnej ułożyć po 2-3 szparagi.
  5. Szparagi i ciasto posypać solą i pieprzem.
  6. Zawinąć szparagami wolnymi częściami ciasta.
  7. Całość posmarować olejem.
  8. Piec 20 minut na dolnej półce piekarnika.
  9. Podawać gorące.





-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.