sobota, 26 kwietnia 2025

Bezglutenowe gofry z nabiału

Pomysł na te gofry chodził mi po głowie od dawna. Ich postawą są składniki nabiałowe, a wypełniaczem jest mąka z prosa, nowość w mojej kuchni, którą bardzo polecam. Gofry są chrupiące z wierzchu. Mają natomiast bardziej wilgotną strukturę niż te klasyczne na mące pszennej.




Składniki (na 4 gofry):
2 jajka
30 g masła
90 g ricotty
30 g mąki z prosa
łyżka mleka
6 g proszku do pieczenia
czubata łyżeczka cukru

  1. Wszystkie składniki zmiksować.
  2. Odstawić na ok. 15 minut. W tym czasie rozgrzać gofrownicę.
  3. Wykładać po 2 łyżki masy na jedną część gofrownicy. Piec ok. 10 minut. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia.

-----
Podobne:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.