niedziela, 27 kwietnia 2025

Sałatka weekendowa

"Weekendowa", bo robię ją na weekendy, bo jest tak aromatyczna, że lepiej ją przygotować na czas, gdy nie mamy w planach spotkań się z innymi i przy założeniu, że wszyscy domownicy też ją będą jeść. 




Składniki:
200 ml makaronu typu orzo lub risoni
5 ząbków czosnku
słoik selera konserwowego
ogórek szklarniowy
pęczek rzodkiewek
pół czerwonej papryki
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
świeża bazylia

  1. Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia.
  2. Odcedzić seler.
  3. Makaron i seler umieścić w dużej misce. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Ogórek obrać i pokroić w kostkę.
  5. Rzodkiewki pokroić na połówki, potem na ćwiartki i ósemki.
  6. Paprykę pokroić w kostkę.
  7. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem.
  8. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Tuż przed podaniem dodać rozdrobnioną bazylię.

-----
Podobne:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.