sobota, 12 grudnia 2015

Pizza z pieczarkami

Pizzę jadamy zazwyczaj w letnim czasie urlopowym po grzybobraniu. Najbardziej nam smakuje na świeżym powietrzu w ogrodzie. Dzieci wyciągają nas na ławki nawet wtedy, gdy pada deszcz, bo "pizzę jada się wieczorem na dworze". Tekst i tradycja, których sami nauczyliśmy kilka lat temu, chwilami staje się dla nas przekleństwem. Cóż robić, wyciągamy obie blachy (robimy z Mamą na dwie duże blachy dołączone przez producenta piekarnika; niżej podaję przepis w mniejszych proporcjach) na dwór, a chłopcy w tym czasie zajmują najlepsze miejsce i rozstawiają talerze. Tego lata grzybów nie było, więc żeby wyrobić limit roczny, piekę pizzę po urlopie z dodatkiem grzybów zebranych jesienią, grzybów mrożonych lub pieczarek.

 





Składniki:



Ciasto

 
ok. 40 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej chlebowej
ok. 200 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka suszonego oregano



Dodatki
słoik gotowego sosu pomidorowego
5-6 pieczarek (same kapelusze, bez ogonów)
pół cebuli
kulka mozzarelli (150 g)
łyżeczka oregano




    1. Drożdże rozpuścić w ok. połowie ciepłej wody.
    2. Dodać mąkę, sól, i oregano oraz łyżkę oliwy.
    3. Wyrobić ciasto, polać je resztą oliwy, lekko ponownie wyrobić i uformować w kulę.
    4. Odstawić przykryte ściereczką na co najmniej godzinę w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości ciasta).
    5. W czasie wyrastania ciasta zagotować sos pomidorowy.
    6. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę.
    7. Mozzarellę pokroić w plastry.
    8. Pieczarki pokroić w talarki.
    9. Stolnicę posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Uformować w dysk i rozwałkować na okrągło. Tradycyjnie ciasto jest rozciągane w rękach i po braku dziur w czasie tego zabiegu poznaje się, czy było dobrze wyrobione. Krawędzie pizzy są wyższe, by sos nie spływał na kamień, na którym piecze się pizzę.
    10. Ciasto nawinąć na wałek i przenieść na blachę wyłożoną (lub nie) papierem do pieczenia. Rozwinąć ciasto z wałka.
    11. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy.
    12. Na sosie rozłożyć kawałki mozzarelli, posypać cebulą, a potem ułożyć talarki pieczarek. Całość posypać oregano.
    13. Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do temperatury ok. 200 stopni C.












    -----
    Podobne:

    Amarantusowa polenta z pieczarkami
    Zapiekanka z czerstwego pieczywa
    Niby pizza z boczniakami


    Kuchnia wegetariańska i wegańska



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
    Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
    Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.