Dziś zamieszczam przepis na bezglutenowe kotlety inspirowane trochę kuchnią Podlasia. Dla mnie jest to też sposób na wykorzystanie miodu z tamtego roku, zwłaszcza że czeka na mnie miód tegoroczny :)
Składniki (na 15 kotletów):
250 ml kaszy jaglanej
300 g ziemniaków
łyżka-dwie mąki ziemniaczanej
sól
dymka (zielona część)
400 g kapusty kiszonej
2 łyżki miodu
olej do smażenia
- Kaszę wypłukać w kilku wodach, przecierając jej ziarna między palcami.
- Kaszę gotować w 500 ml wody do odparowania i wchłonięcia całej wody.
- Po ugotowaniu kaszy przykryć ją pokrywką i odstawić na ok. kwadrans.
- Ziemniaki gotować w tym samym czasie co kaszę w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić.
- Równolegle z kaszą i ziemniakami przygotować kapustę: podgrzać ją na patelni. Gdy będzie ciepła, dodać miód. Dokładnie wymieszać. Potrzymać na palniku ok. 2 minut - chodzi o to, by miód lekko skarmelizował. Kapustę można wcześniej opłukać i pokroić.
- Gdy kasza i ziemniaki lekko się ostudzą, zmiksować je razem w malakserze lub blenderze.
- Masę jaglano-ziemniaczaną wyłożyć do miski. Doprawić do smaku solą. Dodać mąkę (tylko tyle, by masa nie była zbyt mokra) i pokrojoną zieloną część dymki. Wymieszać.
- Porcję masy rozpłaszczyć w mokrych dłoniach. Na środek wkładać kapustę. Skleić brzegi "ciasta" i uformować w płaski kotlet.
- Kotlety smażyć w rozgrzanym oleju na jasno brązowo.
- Podawać z surówką lub chutneyem (u mnie z chutneyem z zielonych pomidorów).
-----
Podobne:
Pasztet jaglano-grzybowy |
Kotlety selerowo-jaglane |
Kotlety jaglano-ziemniaczane z dynią |
Nigdy nie słyszałam o takich kotletach, wpisuję na listę potraw, których koniecznie muszę spróbować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPołączenie kaszy jaglanej i ziemniaków jest uniwersalne. Farsze można dowolnie komponować. Polecam :)
Usuń