niedziela, 8 kwietnia 2018

Ciasto "kora brzozy"

"Kora brzozy" wpadła mi w oko dawno temu, ale jak to zwykle bywa, jakoś nie po drodze mi z nią było, bo nie przepadam za kremowymi ciastami. Głównie dlatego, że zwykle są ciastami zawierającymi puste kalorie. "Kora brzozy" zdecydowanie różni się od nich, bo blaty zawierają orzechy. Smakuje wyśmienicie. A poza tym ciasto wygląda fantastycznie! Dla mnie to rewelacyjny zamiennik tortu. Wykonałam je na Święta z myślą o moich milusińskich. 




Składniki (na formę (24 x 36) cm):


Biszkopt
8 białek
szczypta soli
3 żółtka
150 g cukru
200 g orzechów włoskich
100 g wiórków kokosowych
100 g rodzynek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem
5 żółtek
1 duża puszka brzoskwiń
350 ml wody
1/3 szklanki cukru
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki pszennej
250 g masła

Dodatkowo
pół szklanki mocnej, schłodzonej kawy
2 opakowania delicji pomarańczowych
3 szklanki wrzątku (lepiej dwie, by galaretka objętością była bardziej proporcjonalna do ciasta)
brzoskwinie z puszki pokrojone na podłużne cząstki

  1. Dwie takie same blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Orzechy jeszcze w opakowaniu zmiażdżyć i potłuc wałkiem.
  3. Bakalie (orzechy, wiórki i rodzynki) wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia.
  4. Włączyć piekarnik na 170 stopni C. (pieczenie góra/dół)
  5. Białka oddzielić od żółtek - 3 żółtka umieścić w kubku, resztę w innym naczyniu.
  6. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 
  7. Do piany dodawać cukier w dwóch partiach, a następnie pojedynczo żółtka. Miksować przez chwilę.
  8. Do masy dodać bakalie i wymieszać dużą łyżką do połączenia składników. 
  9. Ciasto podzielić na dwie części. 
  10. Wyłożyć do obu blach.
  11. Biszkopty piec pojedynczo przez ok 25-30 minut do suchego patyczka.
  12. Ciasta odstawić do ostudzenia.
  13. Odsączyć brzoskwinie.
  14. Do syropu dolać 200 ml wody i dodać cukier. Zagotować.
  15. W pozostałych 150 ml wody wymieszać mąkę, budynie i żółtka. Wlać do gotującego się syropu i energicznie mieszać do momentu bulgotania masy.
  16. Wierzch budyniu przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostudzenia. 
  17. Utrzeć masło i dodawać do niego po łyżce budyniu, cały czas miksując na wolnych obrotach.
  18. Zaprz
  19. Oderwać papier od biszkoptów. Oba papiery zużyć do wyłożenia blachy na ciasto.
  20. Na dnie ułożyć jeden z biszkoptów. Posmarować go 1/3 masy budyniowej, ułożyć delicje moczone w kawie, wyłożyć 1/3 budyniu, przykryć biszkoptem i posmarować resztą masy budyniowej. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie i tężejącą galaretkę.
Moje uwagi:

  • pierwsza warstwa budyniu może być cieńsza - wystarczy, by delicje się przykleiły;
  • użyć mniej wrzątku do rozpuszczenia galaretki, by górna warstwa była bardziej proporcjonalna do ilości ciasta






2 komentarze:

  1. Fajny przepis, bardzo dobry opis wykonania. :) Ciasto nie co, że pięknie wygląda, to też tak uroczą ma nazwę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nazwa rzeczywiście jest urocza, choć zajęło mi trochę czasu, by znaleźć wytłumaczenie maluchom, skąd ta galaretka i co ma wspólnego z korą drzewa.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.