środa, 25 lipca 2018

Domowe przetwory z jabłek

Po tygodniu spędzonym na zwiedzaniu i ukulturalnianiu się przyszedł pracowity tydzień, w którym trzeba zająć się przetworami i ogrodem. Jabłek w tym roku na drzewach jest niezwykle dużo, więc trwa sezon na ich wykorzystanie. Jedna z jabłoni ma owoce podobne wyglądem do antonówek, ale dojrzewa w wakacje. Jabłka są duże i kwaśne, więc nie nadają się do konsumpcji po zerwaniu z drzewa. Są jednak doskonałe do przetworów. Co zrobić z jabłek, żeby owoce się nie zmarnowały? W tym poście postaram się podpowiedzieć.






  • Najprostszym i najszybszym przetworem z jabłek są tarte jabłka do słoików. Robimy go bardzo dużo. Jest u nas wygodnym zamiennikiem musu z jabłek. To gotowiec, który po wyjęciu ze słoika wystarczy doprawić cynamonem i wykorzystać w szarlotce lub do ryżu zapiekanego z jabłkami. Jedno z nas używa tych jabłek zwyczajnie na kanapkach.







  • Jeśli macie dużo jabłek, możecie zrobić cydr. To lekko gazowany napój alkoholowy, który doskonale orzeźwia.



  • Nadmiar jabłek można również pokroić na cząstki i ususzyć. Suszone jabłka są świetną przegryzką. Można je też różnorodnie wykorzystać (nawet do upieczenia chleba).


  • Jeśli lubicie, możecie też przygotować kompot z jabłek.





Jeśli masz ciekawe przepisy na przetwory i chcesz się nimi podzielić, zapraszam do udziału w kolejnej edycji akcji kulinarnej "Róbmy przetwory!". Szczegóły po kliknięciu na baner niżej.


https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2018/07/robmy-przetwory-5-zaproszenie-do-udziau.html
Zapraszam :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.