poniedziałek, 17 grudnia 2018

Świąteczny chleb z kawą i migdałami w grudniowej piekarni

W tym przedświątecznym czasie w grudniowej piekarni Amber pachniało w naszych domach kawą i prażonymi migdałami. A to za sprawą chleba, który wybrała Amber - świątecznego, z kawą i migdałami. Przepis pochodzi z magazynu KUKBUK. Jego autorką jest Monika Walecka. W magazynie sugerowano, by położyć na nim plastry pieczonego mięsa. Swój bochenek zjadałam z plastrami różnych serów.




Składniki:


1 szklanka – 250 ml

Zaczyn
1 łyżka zakwasu
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki wody

Ciasto właściwe
500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej typ 720; można zamienić na orkiszową)
cały zaczyn
300 g wody
1 łyżka soli
1 kopiasta łyżka kawy
1/2 szklanki migdałów (użyłam płatków migdałowych)


  1. Wszystkie składniki rozczynu mieszamy na gładką pastę i pozostawiamy do przefermentowania na przynajmniej 8 godzin, a najlepiej na całą noc. 
  2. Migdały siekamy i prażymy.
  3. Zaczyn, mąkę i wodę miksujemy w misce na wolnych obrotach do momentu. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy. 
  4. Po 0,5 godz. dodajemy sól i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż uzyska gładką konsystencję. Pod koniec wsypujemy kawę i migdały. 
  5. Pozostawiamy ciasto do wrośnięcia na 3 godziny, przy czym co godzinę wykładamy je na lekko umączony blat, rozciągamy i składamy jak list na trzy, przekręcamy o 90 stopni i ponownie składamy na trzy.
  6. Ciasto formujemy w okrągły bochenek (formowałam w prostokąt, by upiec w keksówce), przekładamy do miski wyłożonej ściereczką lub do koszyka do wyrastania chleba i pozostawiamy na około 3-4 godziny w temperaturze pokojowej lub na 12 godzin wstawiamy do lodówki. 
  7. Pieczemy w 220 stopniach C. na rozgrzanej blasze lub kamieniu do pieczenia pizzy przez 40 minut.




Świąteczny chleb wypiekali autorzy blogów:
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Babilonu
Proste potrawy
Stare gary
Zacisze kuchenne
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife


7 komentarzy:

  1. No i udał się! Wygląda pysznie!
    Dziękuję za wspólne pieczenie w naszej Piekarni w całym roku!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny wypiek:)
    Dziękuję za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie!
    Dziękuję za wspólny czas. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wypieczony :-) Dziękuję za wspólny czas :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny bochen. Idealny i świąteczny.

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny chlebuś:-) Do kolejnego spotkania przy wypiekaniu:-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...