niedziela, 30 grudnia 2018

Jak zrobić ciasto na ptysie lub eklerki?

Kiedyś ptysie kojarzyły mi się z kremem charakterystycznym dla tzw. ciepłych lodów. Uwielbiałam je w dzieciństwie 😋 W dorosłym życiu zdecydowanie bardziej wolę ptysie z wytrawnymi pastami. Podaję je na różne sposoby jako przekąski, np. na Sylwestra. Niezależnie od tego, czy przygotowuję je na słodko czy na wytrawnie, używam tego samego sprawdzonego przepisu. Ciasta robi się szybko i bardzo łatwo. Dłużej trwa suszenie ciastek. Dlatego polecam pieczenie ptysiów czy eklerków wieczorem.




Składniki (na 16 ptysiów/20 eklerów):

100 g masła
250 ml wody
4 g soli
170 g mąki pszennej
3 jajka

  1. Masło, wodę oraz sól umieścić w garnku i zagotować (masło musi się roztopić).
  2. Zdjąć z palnika i od razu dodać całą mąkę.
  3. Mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka.
  4. Odstawić do lekkiego przestudzenia (10 - 15 minut).
  5. Miksując, dodawać po jednym jajku. Ucierać, aż masa zgęstnieje (po ok. minucie - dwóch).
  6. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C.
  7. Ciasto wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. Zostawiać pomiędzy nimi przerwy, bo ptysie/eklerki urosną.
  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 minut. W tym czasie nie otwierać drzwiczek piekarnika, by ptysie nie opadły. Nie należy się przejmować, że ptysie są blade. Zdążą jeszcze nabrać koloru.
  9. Wyłączyć piekarnik. Po godzinie uchylić drzwiczki, wyjąć ptysie na kratkę i odstawić do przestudzenia na kilka godzin lub na noc
  10. Po przekrojeniu ciasto powinno być suche.
  11. Na dolną część wykładać krem lub pastę. Przykrywać górną częścią.

Dziś przygotowywałam na przekąskę ptysie z pastą słonecznikowo-orkiszową (klik!).




W tym jeszcze świątecznym okresie polecam ptysie na słodko z masą piernikową lub wytrawne ptysie z pastą z zielonego groszku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.