niedziela, 27 września 2020

Tawcze grawcze

O tawcze grawcze usłyszałam pod koniec sierpnia i od razu pomyślałam, że to potrawa, którą na pewno zrobię, zwłaszcza że mam spory zapas tegorocznej fasoli. Tawcze grawcze to tradycyjna macedońska potrawa, w skład której wchodzi świeżo ugotowana fasola, cebula i papryka. Nie ma w niej składników pochodzenia zwierzęcego, więc można ją przygotować z myślą o weganach lub ludziach na diecie bezlaktozowej. Piecze się ją w oryginalnych naczyniach, a potem w nich podaje na stół. 




Składniki:
    
400 ml suchej, tegorocznej fasoli
łyżeczka cząbru
chili
cebula
łyżeczka czerwonej czubrycy
sól
pieprz
dwa ząbki czosnku
duży pomidor
duża papryka
2 łyżki oleju
wrzątek
3 gałązki natki pietruszki

  1. Fasolę moczyć przez kilka godzin w wodzie. Odcedzić fasolę i przepłukać ją pod bieżącą wodą.
  2. Fasolę zalać wrzątkiem (powinno być go tyle, by przykrył fasolę), dosypać cząber i zagotować. Pogotować 5 minut i odcedzić fasolę.
  3. Fasolę zalać ponownie wrzątkiem (powinno być znów tyle, by przykryła fasolę). Do fasoli dodać łyżeczkę soli i czubrycę. Gotować do miękkości fasoli.
  4. Fasolę doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
  5. Piekarnik włączyć na 220 stopni C.
  6. Do fasoli dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulę pokrojoną w piórka i rozdrobnione chili.
  7. Fasolę z dodatkami przełożyć do naczynia żaroodpornego (najlepiej ceramicznego lub glinianego). Dodać też płyn z gotowania fasoli (ok. jednej chochli).
  8. Na fasoli rozłożyć plastry pomidora (obieram go wcześniej ze skórki).
  9. Z papryki usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić ją w duże kawałki. Ułożyć na pomidorach.
  10. Całość skropić olejem.
  11. Wstawić do piekarnika (trzecia półka od dołu) i piec 30 minut.
  12. Piekarnik wyłączyć. Uchylić drzwiczki i trzymać tawcze grawcze w środku jeszcze 5-10 minut.
  13. Zdjąć skórki z kawałków papryki.
  14. Całość posypać posiekaną natką pietruszki.
  15. Podawać w naczyniu, w którym pieczone było tawcze grawcze.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.