sobota, 4 marca 2017

Ekspresowe chili con carne z fasol膮 i "Wspomnienia w kolorze sepii"

Do tej pory jad艂am chili con carne wykonane przez innych. I nadesz艂a pora na zrobienie tego ameryka艅skiego dania w mojej kuchni 馃槉 To szybkie, jednogarnkowe, smaczne i niezwykle aromatyczne danie. Do jego doprawiania u偶ywa si臋 kminu rzymskiego, za kt贸rym ja nie przepadam i u偶y艂am innych przypraw. Doda艂am te偶 zio艂o, kt贸re zwykle towarzyszy fasoli w moich daniach.




Sk艂adniki (na 2-3 porcje):

p贸艂 kie艂baski chorizo (dla podkr臋cenia smaku)

250 g mi臋sa mielonego (u mnie z indyka)
cebula
s艂oik przecieru pomidorowego
chili
2 z膮bki czosnku
puszka fasoli lub 150 g suchej i wcze艣niej ugotowanej
p贸艂 puszki kukurydzy
艂y偶eczka nasion kolendry
2 ziarna zielonego kardamonu
2 艂y偶ki s艂odkiego sosu chili
suszone jalapeno lub p艂atki chili
s贸l
pieprz
czubata 艂y偶eczka cz膮bru

  1. Na rozgrzanej patelni podsma偶y膰 chorizo.
  2. Cebul臋 pokroi膰 w kostk臋 i dorzuci膰 do chorizo. Zeszkli膰.
  3. Na patelni臋 wrzuci膰 mi臋so mielone i od razu je rozdrobni膰. Podsma偶y膰 na jasny br膮zowy kolor.
  4. Wla膰 przecier pomidorowy i dorzuci膰 rozdrobnione 艣wie偶e chili.
  5. Nasiona kolendry, kardamon i suszone chili zmieli膰 w mo藕dzierzu. Dorzuci膰 na patelni臋.
  6. Do dania wycisn膮膰 czosnek.
  7. Gdy ca艂o艣膰 zawrze, dorzuci膰 odcedzon膮 i op艂ukan膮 fasol臋 oraz kukurydz臋.
  8. Ca艂o艣膰 pogotowa膰 ok. 10 od ponownego zawrzenia.
  9. Chili con carne doprawi膰 do smaku sol膮, pieprzem i s艂odkim sosem chili.
  10. Podawa膰 jako samodzielne danie lub z ry偶em. Warto poda膰 chili z kilkoma 艂y偶kami 艣mietany dla z艂agodzenia ostrego smaku.



Kuchnia Ameryki P贸艂nocnej 2017
https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/02/nasiona-roslin-straczkowych-na-talerzu.html





"Wspomnienia w kolorze sepii" Anny J. Szepielak to trzecia przeczytana przeze ksi膮偶ka Autorki.

W ma艂ym miasteczku w Ma艂opolsce 偶ycie up艂ywa niespiesznie i kr臋ci si臋 wok贸艂 pr贸b ko艣cielnego ch贸ru oraz imprez organizowanych przez szko艂臋.
Joanna po rozstaniu z Tomkiem pr贸buje jako艣 u艂o偶y膰 sobie 偶ycie bez niego, a pomagaj膮 jej w tym siostra Janina oraz przyjaci贸艂ki Marta (g艂贸wna bohaterka "M艂yna nad Czarnym Potokiem") i Ewelina. Kobiety wspieraj膮 si臋 nawzajem w r贸偶nych wyzwaniach.
Pewnego dnia Joanna wpada na pomys艂, 偶e z okazji chrztu siostrze艅ca podaruje mu drzewo genealogiczne rodziny. K艂opot w tym, 偶e ojciec oraz dziadkowie Joanny i Janiny ju偶 nie 偶yj膮. Prezent ma by膰 niespodziank膮 dla wszystkich, wi臋c Asia nie chce pyta膰 nikogo o wspomnienia. Ale na swoim strychu odnajduje stare dokumenty. Zaciekawia j膮 brak nazwiska u prababci ze strony mamy i od tej pory koncentruje si臋 na tej ga艂臋zi rodziny. Marta radzi jej, by skorzysta艂a te偶 z zasob贸w internetu...
Powie艣膰 przeplatana jest scenami z 偶ycia Joanny we wsp贸艂czesno艣ci oraz histori膮 jej przodk贸w od 1903 r. W膮tek poszukiwania antenat贸w kr臋ci si臋 na przemian z zamartwianiem si臋 Asi o pieni膮dze na rachunki, ze spotkaniami z przyjaci贸艂kami i rodzin膮 oraz niedawno poznanym Filipem "ze sn贸w". M臋偶czyzna budzi wspomnienia, ale te偶 swego rodzaju niepok贸j, a jednocze艣nie przynosi ze sob膮 szcz臋艣cie.

Jak to u Autorki bywa ca艂o艣膰 snuta jest niespiesznie, ale do艣膰 nastrojowo.
Ksi膮偶ka poprzedzona jest pi臋knymi s艂owami ks. Jana Twardowskiego
"I nigdy nie wiadomo m贸wi膮c o mi艂o艣ci
czy pierwsza jest ostatni膮 czy ostatnia pierwsz膮".

Zacytuj臋 tu jeszcze sam膮 Autork臋:
"Mi臋dzy swoimi zawsze znajdzie si臋 kto艣, kto wyci膮gnie do cz艂owieka pomocn膮 d艂o艅 – pomy艣la艂a nagle. – Po co komu wielki 艣wiat, kiedy ma si臋 bliskich, prac臋 i dach nad g艂ow膮?
Te s艂owa idealnie oddaj膮 nastr贸j ksi膮偶ki, w kt贸rej bliscy i dobrzy ludzie odgrywaj膮 najwa偶niejsz膮 rol臋.

smacznego!
Przed i po
http://biblioteczkamagdalenardo.blogspot.com/p/cztery-pory-roku-2017.html
Wiosna



6 komentarzy:

  1. Sama jeszcze nie robi艂am tego dania, ale mo偶e wreszcie zrobi臋 skoro dajesz przepis :)

    Bardzo lubi臋 powie艣ci p. Anny - cudowne i z tajemnicami oraz fajnie powi膮zane dla uwa偶nych czytelnik贸w :)

    OdpowiedzUsu艅
    Odpowiedzi
    1. Danie polecam, cho膰 Wam polecam mniej ostr膮 wersj臋.

      Ja w ksi膮偶kach p. Szepielak odnajduj臋 jeszcze spok贸j :)

      Usu艅
    2. Na pewno bez chili zrobi臋, bo nie u偶ywam go nigdy. Tylko pytanie - czy wtedy nie b臋dzie zbyt s艂odko?

      Spok贸j i owszem, ale nigdy nie by艂 dla mnie tak wa偶ny jak wymienione wy偶ej atrakcje, kt贸re sprawiaj膮, 偶e te powie艣ci s膮 wysoko w moich rankingach :)

      Usu艅
    3. Chili bez chili? ;) Polecam jednak doda膰 odrobink臋. S艂odycz dania zale偶y od s艂odyczy pomidor贸w. M贸j przecier nie by艂 niczym doprawiany, wi臋c by chili nie by艂o kwa艣ne, doda艂am s艂odki sos chili.

      W poprzedniej odpowiedzi napisa艂am "jeszcze spok贸j", bo tajemnice dla mnie te偶 s膮 istotne. Ale w odr贸偶nieniu od innych autor贸w, u p. Szepielak powie艣ci tocz膮 si臋 spokojnie, bez adrenaliny. Z tego powodu jej powie艣ci mnie naprawd臋 odpr臋偶aj膮.

      Usu艅
    4. U mnie czasem przewrotnie... z powodu wyrostka, miewam problemy a wci膮偶 nie jest tak 藕le 偶eby wycina膰... ale jak ko艅czy艂am podstaw贸wk臋 to by艂o ostro i od tamtej pory uwa偶am...
      Czyli najlepiej doda膰 chili w wersji sos? A jaki kupujesz/polecasz?

      Tu si臋 zgodz臋, s膮 spokojne :) Dlatego w zale偶no艣ci od potrzeby i nastroju mo偶na wybra膰 r贸偶ne ksi膮偶ki... ze spokojem lub bez :)

      Usu艅
    5. Rozumiem. Ja kiedy艣 jada艂am b. ostre poprawy doprawiane habanero (10+ w 10-stopniowej skali ostro艣ci) z w艂asnej uprawy. Teraz zwykle u偶ywam jalapeno te偶 z w艂asnego ogr贸dka, bo musz臋 uwa偶a膰 na gard艂o.
      Zdecydowanie polecam 艣wie偶e chili. Teraz mo偶na kupi膰 d艂ugie w艂oskie peperoncini, kt贸re nie s膮 zbyt pikantne.
      Je艣li decydujesz si臋 na kupno s艂odkiego sosu chili, to polecam tajski. Odradzam tao tao.

      Usu艅

Ch臋tnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka s艂贸w w komentarzu?
Dzi臋kuj臋, r贸wnie偶 za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...