Ryż z dodatkiem czarnej fasoli można spotkać w kuchniach Kuby, Jamajki i Karaibów. Dodatki smakowe mogą być różne. Podstawą jest jednak ryż i fasoli, zwykle czarna. Ja podaję wersję wegańską, ale ryż można ugotować na bulionie drobiowym. Tak przygotowany ryż może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do dania głównego.
Składniki (na 3-4 porcje):
200 ml ryżu
kora cynamonu
450 ml wody
puszka czarnej fasoli
dymka
pół chili
sól
kolendra lub rukiew do posypania
- Ryż wypłukać w kilku wodach.
- Ryż przełożyć do garnka, dolać do niego wodę i wrzucić korę cynamonu. Zagotować i zmniejszyć moc palnika.
- Fasolę przepłukać pod bieżącą wodę i wrzucić do prawie miękkiego ryżu. Trzymać na palniku, aż ryż będzie miękki.
- Dymkę i chili pokroić drobno i dodać do ryżu. Wymieszać.
- Doprawić do smaku i podawać ryż posypany świeżą kolendrą lub rukwią.
Niestety nie lubię ryżu... ale przepis prezentuje się super, więc podsunę mamie taki pomysł na przygotowanie ryżu :)
OdpowiedzUsuńps. Chciałabym Cię serdecznie zaprosić do udziału w moim wyzwaniu czytelniczym NA TROPIE :)----> więcej szczegółów u mnie na blogu.
Pozdrawiam
Smaki zmieniają się co jakiś czas, więc może jeszcze ryż polubisz.
UsuńCo do wyzwania - zastanowię się. Mam już ich tyle, że nie wiem, czy podołam jeszcze jednemu.
Danie pysznie wygląda 😁
OdpowiedzUsuńdziekuje :) jest tez ciekawe w smaku
Usuń