czwartek, 2 marca 2017

Ryż z czarną fasolą

Ryż z dodatkiem czarnej fasoli można spotkać w kuchniach Kuby, Jamajki i Karaibów. Dodatki smakowe mogą być różne. Podstawą jest jednak ryż i fasoli, zwykle czarna. Ja podaję wersję wegańską, ale ryż można ugotować na bulionie drobiowym. Tak przygotowany ryż może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do dania głównego.

 


Składniki (na 3-4 porcje):


200 ml ryżu
kora cynamonu
450 ml wody
puszka czarnej fasoli
dymka
pół chili
sól
kolendra lub rukiew do posypania

  1. Ryż wypłukać w kilku wodach.
  2. Ryż przełożyć do garnka, dolać do niego wodę i wrzucić korę cynamonu. Zagotować i zmniejszyć moc palnika.
  3. Fasolę przepłukać pod bieżącą wodę i wrzucić do prawie miękkiego ryżu. Trzymać na palniku, aż ryż będzie miękki.
  4. Dymkę i chili pokroić drobno i dodać do ryżu. Wymieszać.
  5. Doprawić do smaku i podawać ryż posypany świeżą kolendrą lub rukwią.


Kuchnia Ameryki Północnej 2017
https://weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com/2017/02/nasiona-roslin-straczkowych-na-talerzu.html



4 komentarze:

  1. Niestety nie lubię ryżu... ale przepis prezentuje się super, więc podsunę mamie taki pomysł na przygotowanie ryżu :)
    ps. Chciałabym Cię serdecznie zaprosić do udziału w moim wyzwaniu czytelniczym NA TROPIE :)----> więcej szczegółów u mnie na blogu.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaki zmieniają się co jakiś czas, więc może jeszcze ryż polubisz.
      Co do wyzwania - zastanowię się. Mam już ich tyle, że nie wiem, czy podołam jeszcze jednemu.

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.