niedziela, 8 listopada 2020

Krupnik

Jesienią, gdy przychodzą chłodniejsze dni, lubię sięgać po coś rozgrzewającego. Wieczorem chętnie piję bezalkoholowego grzańca, a w ciągu dnia wybieram treściwą zupę. Do takich należy krupnik, typowo polska, sycąca zupa z kawałkami warzyw.




Składniki (na 5 porcji):
100 ml kaszy jęczmiennej
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
2 średnie ziemniaki
8 cm pora
8 ziaren pieprzu czarnego
5 ziaren ziela angielskiego
liść laurowy
sól
pieprz
olej do smażenia

  1. Warzywa korzenne obrać i pokroić w kostkę.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju do smażenia i podsmażyć na nim warzywa korzeniowe.
  3. Kaszę dobrze wypłukać w kilku wodach.
  4. Do warzyw dodać ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz liść laurowy, kaszę i dobrze wypłukany kawałek pora.
  5. Całość zalać wodą (1,5 litra) i gotować do miękkości warzyw. Mieszać od czasu do czasu, by kasza się nie przypaliła.
  6. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem.
  7. Zupa świetnie smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.


4 komentarze:

  1. Właśnie przedwczoraj też robiłam krupnik tylko z dodatkiem mięsa. Przepychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam krupnik, niestety nie gotuję z uwagi na córkę i jej cukrzycę, dla niej musiałabym mieć osobno kaszę i ziemniaki... A jak się nie przegryzą to nie ten sam smak...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :( Faktycznie - smaki w krupniku muszą się przegryźć :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.