To tradycyjne polskie danie na wigilijny stół. U mnie trochę z nim na bakier, bo robię je nie tylko przy okazji wigilii, zwłaszcza że kapusta kiszona jest składnikiem robionych przez Mamę wigilijnych pierogów, a w Święta jadamy bigos. Jeśli macie możliwość kupienia śliwek wędzonych (a nie suszonych lub tzw. kalifornijskich), polecam właśnie z nimi, bo dodają dodatkowego aromatu wędzenia, a przy tym są bez dodatku cukru. Tę kapustę warto zrobić dzień wcześniej, by smaki lepiej się przegryzły.
Składniki:
duuuuuża garść suszonych grzybów (w tym wskazane są prawdziwki)
wrzątek
0,5 kg kapusty kiszonej (wskazane, by była z marchewką)
12 śliwek wędzonych (lub 6 suszonych)
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
cebula
łyżka oleju do smażenia
pieprz
ewentualnie: sól
- Grzyby ewentualnie połamać na mniejsze kawałki i namoczyć we wrzątku na ok. kwadrans.
 - Grzyby odcedzić i wrzucić do garnka z wrzątkiem. Ilość wody taka, by grzyby mogły pływać swobodnie i nie dotykały dna. Gotować grzyby od zawrzenia 30-40 minut na małym ogniu.
 - W innym garnku nastawić ok. pół litra wody.
 - Kapustę zalać przefiltrowaną wodą i mocno odcisnąć z wody. Wrzucić na wrzątek.
 - Do kapusty dodać śliwki bez pestek, liście laurowe, ziele angielskie i odcedzone grzyby oraz połowę wody z gotowania grzybów. Gotować całość na małym ogniu.
 - Na patelni rozgrzać olej.
 - Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju.
 - Przełożyć cebulę do kapusty.
 - Całość gotować do miękkości kapusty.
 - Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą.
 
------
Podobne:
| Kapusta z grochem | 
| Badylarkowy śledź na piernatach | 
| Zupa ze słodkiej kapusty | 
Robię bardzo podobną!
OdpowiedzUsuńTo polska klasyka, zatem przepisy bywają podobne :)
Usuń