poniedziałek, 18 lipca 2016

Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni

Po nieudanej czerwcowej próbie wypieku w piekarni Amber nadeszła pora na niesamowity i przepyszny chleb pełnoziarnisty. Jest słodko-kwaskowaty dzięki zawartości porzeczek. A wybrał go do wspólnego wypieku po raz kolejny Adam z bloga Kuchnia Gucia. Dziękuję - świetny wybór! :)




Składniki (na keksówkę):


400 g zakwasu żytniego
130 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
70 g wody
8 g soli
200 g namoczonych nasion słonecznika (120 g łamanego żyta i 80 g wody); w oryginale: ziarno żyta
60 g suszonych czarnych porzeczek (u mnie mocno wysuszone po nalewie na likier porzeczkowy)
30 g rodzynków

  1. Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem porzeczek i rodzynków.
  2. Dodać porzeczki i rodzynki. Wymieszać do połączenia składników.
  3. Zostawić ciasto przykryte wilgotną ściereczką na ok. 20-30 min.
  4. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
  5.  Piec w 240 st. przez 15 minut, a następnie 75 minut w 190 stopni C. 15 minut przed końcem wyjąć z foremki i piec na kratce. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu daje głuchy odgłos.




-----
Podobne:

Chleb z serem pleśniowym
Marchewkowy chleb na zakwasie
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem

Wspólnie wypiekali autorzy blogów:

Am. art kolor i smak
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchenne wojowanie
Kuchennymi drzwiami
Kulinarna Maniusia
Nie tylko na słodko
Pieguskowa kuchnia
Smaki i aromaty
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife



Uczta pod gołym niebem 2016

24 komentarze:

  1. piękny chlebek! mój całkiem inaczej się prezentuje ale smakuje wspaniale :)
    dzięki za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, takiego jeszcze nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniale upieczony!
    Lipcowy chleb jest wyjątkowy! Pieczony we wspaniałym towarzystwie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      To prawda - ten chleb jest wyjątkowy.

      Usuń
  4. Wspaniały bochen chleba :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastycznie Ci się upiekł!
    Smacznego lipcowego cheba i do upieczenia w sierpniu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci się upiekł :)
    Zastanawiam się, czy coś zmieniło namoczenie słonecznika, bo zawsze daję suchy. Czy on przyjął trochę wody, spęczniał?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmieniło - ziarna pochłonęły wodę i stały się większe, co widać też na zdjęciach. Są łatwiejsze do pogryzienia, co zamierzam wykorzystać, gdy będę piec chleby ze słonecznikiem dla ludzi z protezami :)

      Usuń
    2. :) Super, na pewno wypróbuję, chociaż nie mam protezy ;)

      Usuń
  7. Pięknie prezentuje się Twój bochenek. Dziękuję za wspólne lipcowe pieczenie i do następnego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowity :) z porzeczkami jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ładnie Ci wyszedl, ja tez piekłam ze słonecznikiem ale efekt mam zupełnie inny :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Efekt smakowy mamy podobny :) A w tym chlebie chodzi również o to.

      Usuń
  10. Widać wzorcowy miękisz i dobrze wypieczoną skórkę. Jak do tego dodamy porzeczki z likieru to mamy chlebowy przysmak. Dziękuję za wspólny czas i do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki komentarz od mistrza wypieków to skarb :) Dziękuję :)

      Usuń
  11. wyszedł wspaniale! dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Fantastyczny! Pięknie wyrośnięty.:)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.