poniedziałek, 20 listopada 2017

Orkiszowo-pszenny chleb dekoracyjny w listopadowej piekarni

Trudno było z czasem, ale udało mi się i tym razem dołączyć do wspólnego wypikania w piekarni Amber 😊 I bardzo się cieszę, bo dzięki przepisowi zaproponowanemu przez Danę z Leśnego Zakątka cieszyłam się długą bułą w formie ryby (na pewno na Wigilię upiekę ponownie!) i pięknym chlebem przypominającym liść. Myślałam, że pracy będzie bardzo dużo, a tu niespodzianka - oba bochenki uformowałam szybciutko i bez problemów. Efekt jest nie tylko smaczny, ale i piękny. Dzięki temu w mojej kuchni powstały kolejne formy niecodziennie wyglądających wypieków. Inne kształty można zobaczyć tutaj (klik!).





Składniki (na 2 bochenki):



Zaczyn
2 łyżki zakwasu żytniego lub z mąki orkiszowej ciemnej,
200 g mąki orkiszowej ciemnej,
350 g wody.
Wieczorem, dzień przed pieczeniem chleba, mieszamy składniki w misce i pozostawiamy do fermentacji na 14 godzin.

Ciasto właściwe
cały zaczyn
650 g mąki orkiszowej jasnej (użyłam 300 g mąki pszennej graham i 350 g mąki orkiszowej)
185 g wody (użyłam 160 g)
2 łyżeczki suchych drożdży (zrezygnowałam)

18 g soli himalajskiej (użyłam zwykłej soli kuchennej).

  1. Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy około 5 – 8 minut.
  2. Ciasto pozostawiamy do ponownej fermentacji na 2,5 - 3 godziny. W tym czasie 2 razy w równych odstępach czasowych składamy ciasto na blacie posypanym mąką. Formujemy ciasto w 2 owalne bochenki.
  3. Na jednym z bochenków zaznaczyć palcami 2 wgłębienia dzielące bochenek na 3 równe części. 
  4. Jedną z części rozwałkować (nie odrywać jej od reszty ciasta!), jak pokazuje zdjęcie obok.
  5. Posmarować brezgi rozwałkowanego kawałki i nałożyć go na resztę bochenka.
  6. Na wierzchu ostrym nożem wykonać rysunek przypominający unerwienie liścia.
  7. Drugi bochenek uformować podłużnie jak bułkę wrocławską. Jeden z końców naciąć na pół i lekko odchylić obie części od siebie, by przypominały tylną płetwę ryby. Chleb ponacinać ostrym nożem po obu bokach jak na zdjęciu.
  8. Uformowane bochenki posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na blasze z piekarnika wyłożonym papierem do pieczenia na około 1,5 – 2 godzin. Bochenki przykryłam wilgotną ściereczką.
  9. Pieczemy w naparowanym piekarniku 15 minut w 240 stopni C., następnie dopiekamy około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. już bez pary.
Zaraz po upieczeniu oba bochenki posmarowałam obficie wodą, by skórka była błyszcząca.




Ozdobne chleby wypiekali również autorzy blogów:

Amartkolor
Apetyt na Smaka
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Grahamka, weka i kajzerka…
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek Dany
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Pieguskowa kuchnia
Smak mojego domu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
 

9 komentarzy:

  1. śliczne bochenki! dziękuję za wspólne wypiekanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe kształty!
    Dziękuję za listopadowy czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe bochenki!
    Dziękuję za listopadowy czas!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie się prezentują. Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne chleby, dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebowa ryba na Wigilię!
    Podkradam pomysł. :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne ozdobne chleby, zwłaszcza ten dłuższy bagietkowy. Gratuluję i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  8. I jesiennie i świątecznie:) Super chlebki! Do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bochenki:-) Dzięki za wspólną akcję:-)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz 1+ na G+ :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...