poniedziałek, 20 lipca 2020

Kwas wiśniowy - napój naturalnie gazowany i orzeźwiający

Wiśnie to bardzo wdzięczny składnik do nastawiania różnych napojów. Są bardzo wygodne do nastawiania nalewek i win, bo ładnie klarują. Po przygotowaniu kwasu truskawkowego postanowiłam spróbować podobnego napoju z wiśni właśnie. Tym razem skróciłam czas nastawu, bo wiśnie szybciej fermentują. Zatem napój gotowy jest po krótszym czasie 😊😋 Po zlaniu wiśnie zachowują swój smak, więc wykorzystałam je do upieczenia "wężowego" ciasta drożdżowego.




Składniki (na ok. 2 l napoju):
ok. 1,5 l wydrylowanych wiśni
200 ml miodu
1,5 l wody (przegotowanej lub przefiltrowanej)


  1. Wiśnie umieścić w dużym (4 l) słoju.
  2. Miód rozpuścić w wodzie. Dodać do wiśni.
  3. Całość wymieszać, lekko zakręcić lub przykryć i odstawić w wygodne miejsce w kuchni.
  4. Mieszać i odgazowywać nastaw kilka razy dziennie.
  5. Po 60 godzinach zlać kwas. Część przechowywać w lodówce w plastikowej butelce nie do końca dokręconej.






2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Smakuje nawet dzieciom :) Świetnie orzeźwia i chłodzi organizm w czasie letnich upałów :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.