niedziela, 20 września 2015

Zapiekanka a la pizza

Podczas sobotniego sprzątania lodówki znalazłam zagubione wytrawne ciastka wytrawne na maślance. Niewiele myśląc, postanowiłam je wykorzystać w przegryzce w zastępstwie za planowaną pizzę z pieczarkami. W podobny sposób można wykorzystać każde inne pieczywo, które Wam zostało.




Składniki:
Spód



czerstwe pieczywo (u mnie 5 ciastek-bułeczek na maślance)
2 łyżki pasty tahini
100 ml oliwy
pół pęczka natki pietruszki

Dodatki
słoik sosu z pomidorków koktajlowych
łyżeczka oregano
mała cebula
5 pieczarek
mozzarella



  1. Pieczywo (ciastka) podzielić na kawałki i wrzucić do malaksera.
  2. Pokroić na kawałki natkę pietruszki. Wrzucić do malaksera.
  3. Dodać do malaksera tahinę.
  4. Włączyć malakser na wolne obroty. Zmielić pieczywo i natkę, stopniowo dolewając oliwę.
  5. Wyłożyć miazgę  na formę pokrytą papierem do pieczenia.
  6. Wyłożyć sos pomidorowy na spód z pieczywa.
  7. Sos posypać suszonym oregano i pokrojoną w kostkę cebulą.
  8. Na wierzchu ułożyć kawałki pieczarek.
  9. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach.
  10. Wyjąć z piekarnika i rozłożyć na zapiekance plastry mozzarelli.
  11. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 3 minuty, by mozzarella się roztopiła.





Podawać gorące.

------------
Podobne:

Niby pizza z boczniakami
Pizza z polenty i amarantusa
Zapiekanka naleśnikowa z porami











W roli głównej: natka pietruszkiMarnacja - STOPDrugie życie pieczywa





4 komentarze:

  1. Wspaniały pomyśl na czerstwe pieczywo😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa :) Uwielbiam przepisy, które wykorzystują resztki i rozmaite niezagospodarowane składniki :) Dziękuję za udział w mojej pietruszkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.