piątek, 17 stycznia 2020

Chow mein z warzywami

Mimo wyższych temperatur mam ostatnio ochotę na rozgrzewające dania. Do takich należy makaron chow mein podany z warzywami. W większość składników zaopatrzyłam się ostatnio w jednym z hipermarketów, w którym przypadkowo trafiłam na promocję produktów kuchni azjatyckiej.




Składniki (na 2 porcje):

100 g makaronu chow mein noodles
garstka suszonych grzybów mun (najlepiej tych pokrojonych w paski)
wrzątek
3 cm świeżego imbiru
pół marchewki
50 g groszku cukrowego
ok.10 cm pora
3 liście kapusty pekińskiej
3 łyżki sosu sojowego
łyżka słodkiego sosu chili
kilka kropel oleju sezamowego
olej do smażenia
sól
limonka

  1. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na ok. kwadrans.
  2. Makaron ugotować w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu.
  3. Marchew i imbir obrać i pokroić w zapałki.
  4. Kapustę posiekać według uznania.
  5. Pora pokroić w plasterki.
  6. W głębokiej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać ok. dwóch łyżek oleju.
  7. Na patelnię wrzucić imbir i marchew. Podsmażyć, a następnie dodać odcedzone grzyby mun. Wymieszać.
  8. Gdy marchew nieco zmięknie dodać groszek cukrowy, pora i kapustę pekińską. Wymieszać i podgrzać ok. minuty.
  9. Do warzyw dodać sos sojowy, słodki sos chili i kilka kropel oleju sezamowego. Całość wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
  10. Makaron odcedzić i wrzucić do warzyw. Wymieszać.
  11. Przed podaniem danie skropić sokiem z limonki.





2 komentarze:

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.