niedziela, 5 stycznia 2020

Placki z ziemniaków i kaszy jęczmiennej

Zimowy czas sprzyja daniom, które rozgrzewają i intensywnie pachną. Do polskich składników wystarczy dodać kilka orientalnych smaków i uzyskuje się danie jedyne w swoim wydaniu, do którego potem chętnie się wraca.




Składniki (na 6 placków):

150 ml kaszy jęczmiennej
2 ziemniaki
szalotka
malutka garść grzybów mun
2 cm imbiru
pół łyżeczki mielonej kozieradki
sól
olej do smażenia


  1. Kaszę wypłukać w kilku wodach.
  2. Umieścić ją w garnku i dolać 300 ml zimnej wody. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować dalej do zniknięcia płynu. Przykryć kaszę pokrywką i odstawić ją na ok. kwadrans, by doszła.
  3. Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku.
  4. Odcedzić ziemniaki i rozgnieść np. widelcem.
  5. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na 15 kwadrans.
  6. Kaszę i puree ziemniaczane umieścić w misce.
  7. Dodać do nich szalotkę posiekaną w drobną kostkę oraz rozdrobnione grzyby mun.
  8. Do masy zetrzeć świeży imbir.
  9. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i kozieradką.
  10. Masę podzielić na 6 części. Każdą uformować w zgrabny placek.
  11. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim placki na złoty kolor po obu stronach. Nie dopuścić do przypalenia, by placki nie zrobiły się gorzkie.
  12. Placki podawać np. z mieszanką sałat z jabłkiem i ogórkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.