Jutro w kościele katolickim obchodzone jest Objawienie Pańskie popularnie zwane świętem Trzech Króli. U mnie oznacza to podanie na stół Roscón de Reyes, ciasta drożdżowego z dużą ilością bakalii pieczonego w formie wieńca. To tradycja, która przywędrowała do nas z Hiszpanii. W tym roku przygotowałam wieniec orkiszowy z masą makową domowej roboty.
Składniki:
Masa makowa
200 g niebieskiego maku
200 g wrzątku
łyżka masła
50 g rodzynek
50 g suszonej żurawiny
60 g suszonych fig
2 łyżki miodu
odrobina olejku migdałowego
2 białka
Zaczyn drożdżowy
5 g świeżych drożdży
80 g mleka
90 g mąki orkiszowej typ 630
Mleko aromatyzowane
110 g mleka
laska cynamonu
skórka starta z pomarańczy
skórka starta z limonki
Ciasto
340 g mąki orkiszowej typ 630
60 g cukru
szczypta soli
15 g świeżych drożdży
1 żółtko
1 jajko
50 g miękkiego masła
Dodatkowo do ozdoby
żółtko
łyżka mleka
suszone kolorowe kawałki ananasa
suszone morele
ziarenko fasoli
- W przeddzień pieczenia wymieszać składniki zaczynu. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na godzinę. Potem wstawić na noc do lodówki.
- W przeddzień pieczenia przygotować mleko aromatyzowane: zagotować mleko z laską cynamonu oraz startymi skórkami z pomarańczy i limonki. Po wystudzeniu przykryć i wstawić do lodówki na noc.
- Rano wyjąć z lodówki mleko i zaczyn. Z mleka wyjąć laskę cynamonu.
- Mak zalać wrzątkiem. Wymieszać i odstawić na pół godziny.
- Do maku dodać masło w dwóch kawałkach.
- Mak z masłem zmielić za pomocą maszynki do mielenia.
- Do maku dodać figi pokrojone na mniejsze kawałki, żurawinę, rodzynki (te ostatnie dobrze jest wcześniej zalać wrzątkiem o odcedzić przed dodaniem do maku), olejek migdałowy i miód.
- Do zaczynu dodać mąkę, cukier, szczyptę soli, rozbełtane jajko z żółtkiem i drożdże w kawałkach. Wymieszać.
- Wyrabiać ciasto na gładką masę, stopniowo dolewając aromatyzowane mleko i skórki. Może się okazać, że nie zużyje się całego mleka lub trzeba będzie dodać go więcej.
- Na koniec dodać kawałki masła. Wyrobić.
- Odstawić ciasto na 10-15 minut i jeszcze raz wyrobić.
- Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na ok. 2 godziny.
- Ciasto wyjąć na blat posypany mąką. Złożyć je kilka razy, by pozbyć się gazu.
- Ciasto rozwałkować na koło o grubości ok. 1 cm. Przełożyć je na papier lub matę do pieczenia, a następnie na blachę.
- Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Ciasto posmarować odrobiną piany z białek.
- Resztę piany dodać do maku. Dokładnie wymieszać.
- Masę makową rozłożyć równomiernie przy brzegu drożdżowego koła. Wsunąć gdzieś ziarenko fasoli.
- Środkową część ciasta pociąć promieniście na 16 części (patrz zdjęcie obok).
- Każdy z "promieni" zawinąć nad makiem, końcówkę przyklejając od spodu wieńca.
- Żółtko rozbełtać z mlekiem i posmarować nim ciasto.
- Nastawić piekarnik na 200 stopni C. (pieczenie góra/dół).
- Ponownie posmarować ciasto rozbełtanym żółtkiem z mlekiem.
- Ciasto udekorować suszonymi owocami.
- Włożyć ciasto na nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C. Piec ok. 25 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto na kratkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.