sobota, 23 maja 2020

Precle bawarskie

Precle bawarskie bardzo lubię, do tego stopnia, że - mam wrażenie - byłam kiedyś od nich uzależniona 😉 Teraz pójście na zakupy jest niemal świętem, więc postanowiłam upiec je u siebie. Moje nie mają tak intensywnego koloru jak te ze sklepu, ale wyszły równie pyszne 😋




Składniki (8 szt.):

Ciasto
250 ml wody
390 g (3 szklanki) mąki
16 g drożdży
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli + łyżka wody

Dodatki
3 łyżki sody oczyszczonej + 0,8 l wody
małe jajko + 2 łyżki wody
sól gruboziarnista


  1. Drożdże rozkruszyć do miski,dodać mąkę i cukier. Wymieszać.
  2. Do suchych składników wlać wodę. Wyrobić do połączenia składników.
  3. Sól rozpuścić w łyżce wody. Dolać do ciasta.
  4. Wyrobić na gładką, nieklejącą się masę.
  5. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę lub dłużej, by ciasto zwiększyło swoją objętość.
  6. Ciasto wyjąć na blat roboczy. Ponownie zagnieść, by je odgazować.
  7. Uformować kulę i podzielić ją na 8 części.
  8. Włączyć piekarnik na 250 stopni C, funkcja - pieczenie góra/dół.
  9. Każdy kawałek zrolować na długi (prawie 60 cm) walec.
  10. Końcówki skręcić i skleić w formie precla.
  11. W szerokim garnku zagotować wodę i wsypać sodę. Wymieszać, by soda się rozpuściła.
  12. Wrzucać pojedynczo precle do garnka, obgotować każdy ok. 15 sekund . 
  13. Obgotowane precle wykładać szumówką na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  14. Precle posmarować jajkiem rozbełtanym z dwiema łyżkami wody.
  15. Posypać grubą solą. 
  16. Piec 10-14 minut. Następnym razem upiekę je na wyższej półce piekarnika.




Domowa Piekarnia

5 komentarzy:

  1. Rozumiem, że piszesz o szklance, która ma pojemność mniejszą, niż 250 ml? W takiej 250 ml mieści się 150 - 160 gramów mąki pszennej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak; dlatego że teraz szklanka szklance nierówna, podaję w swoich przepisach masę lub objętość w litrach

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...