Trwa akurat idealny czas na pozyskiwanie ziół do suszenia. Mój zielnik jest ich pełen. Wśród ziół wieloletnich od kilkunastu lat rośnie sobie estragon, który stał się moim ubiegłorocznym odkryciem kuchennym 😊To zioło idealnie pasuje do różnych warzywnych dań i tart. Dziś zapraszam do użycia go do wypieku drożdżowego chleba do odrywania. Taki chleb o miękkim środku, lekko chrupiącej skórce i bogatym smaku masła, sezamu i estragonu może być samodzielną przekąską, ale też dodatkiem do dań grillowanych. Polecam 😊😋
400 g mąki pszennej typ 650 + łyżka do posypania blatu
100 g mąki pszennej typ 2000
pół łyżeczki cukru trzcinowego
7g suszonych drożdży
280 ml ciepłej wody
łyżeczka soli
łyżka oleju
180 g miękkiego masła
2 czubate łyżki posiekanego, świeżego estragonu
małe jajko
łyżka sezamu
- W dużej misce wymieszać oba rodzaje mąki.
- W środku zrobić dołek. Wsypać do niego drożdże i cukier. Wlać 100 ml ciepłej wody, wymieszać widelcem, zabierając odrobinę mąki. Pozostawić do namnożenia się drożdży.
- Gdy drożdże wyrosną, całość wymieszać ręką.
- Dodać sól i stopniowo dolewając resztę wody, wyrabiać ciasto na gładką masę, odchodzącą od rąk.
- Polać ciasto olejem i jeszcze chwilę wyrabiać.
- Ciasto uformować w kulę i przykryć ściereczką. Pozostawić do wyrośnięcia.
- W czasie wyrastania ciasta wymieszać masło z estragonem.
- Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Uformować ponownie w kulę i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm.
- Szklanką wykrawać krążki. Resztki ciasta ponownie wyrobić, rozwałkować i wykroić krążki, aż zużyje się całe ciasto.
- Każdy krążek posmarować odrobiną estragonowego masła, złożyć wzdłuż średnicy i zgiąć, jak pokazuje zdjęcie.
- Krążki z masłem estragonowym układać ciasno w keksówce w dwóch warstwach.
- Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
- Włączyć piekarnik na 220℃ z opcją pieczenia góra/dół.
- Jajko rozbełtać i posmarować nim wierzch chlebka.
- Posypać sezamem.
- Chlebek wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 190℃. Piec 25-30 minut.
- Po upieczeniu od razu wyjąć chleb na kratkę i usunąć papier do pieczenia. Stopione masło zlać do miseczki i wykorzystać do smażenia jak masło klarowane.
-----
Podobne:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.