Lubicie gołąbki? Jeśli tak, to polecam robienie ich właśnie o tej porze roku, gdy kapusta jest młoda i świetnie nadaje się do ich formowania. W dzieciństwie gołąbki pojawiały się na niedzielne obiady. Nie przepadałam za nimi wtedy. Polubiłam dopiero wtedy, gdy zaczęłam robić farsze według własnego gustu. A za wersjami wegańskimi po prostu przepadam 😊😋😋 Dziś zapraszam na gołąbki z kaszą pęczak i pieczarkami.
Składniki (na 7 gołąbków):
7 dużych liści kapusty
200 ml pęczaku
marchew
marchew
250 g pieczarek
płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
pieprz
olej do smażenia
300 ml sosu pomidorowego (u mnie z zielonych pomidorów)
2 łyżki posiekanego koperku
- Pęczak dobrze wypłukać w kilku wodach, przecierając kaszę między palcami.
- Do pęczaku dodać marchew startą na tarce o dużych oczkach.
- Do garnka z pęczakiem dodać 400 ml wody i gotować całość do zniknięcia płynu. Potem zdjąć z palnika i przykryć pokrywką.
- Pieczarki pokroić na małe kawałki. Podsmażyć na 2 łyżkach oleju z pieprzem ziołowym.
- Pieczarki dodać do ostudzonego pęczaku. Doprawić solą i pieprzem.
- Liście kapusty parzyć po ok. 2 minuty we wrzątku. Wyjąć na talerz i ściąć na płasko twardą część.
- W liście zawijać po dwie łyżki farszu. Zawijać w rulony, zbierając boki kapusty do środka.
- Na patelni rozgrzać olej. Podsmażać na nim gołąbki ze wszystkich stron na ciemno złoty kolor.
- Gołąbki przekładać do garnka z niewielką ilością wrzątku. Dodać sos pomidorowy i gotować ok. 15 minut.
- Na koniec dodać posiekany koperek.
Gołąbki najlepiej smakują następnego dnia po odgrzaniu.
-----
Podobne:
Z największą przyjemnością skorzystam z Twojego przepisu na farsz:) Gołąbki z nim wyglądają niesamowicie smacznie:)
OdpowiedzUsuńpolecam serdecznie :)
Usuń