sobota, 10 grudnia 2016

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanki bardzo ułatwiają życie szczególnie w przedświąteczne soboty. Dziś proponowana jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga długiego stania w kuchni. W czasie jej pieczenia można zająć się dziećmi lub pracami domowymi.





Składniki (na 4-5 porcji):


5 dużych ziemniaków
2 ząbki czosnku
200 g gęstej śmietany 18 %
łyżeczka suszonego majeranku
ok. 80 g sera z niebieską lub zieloną pleśnią
szczypta soli
10 dag żółtego sera


  1.  Śmietanę wymieszać ze startym czosnkiem i majerankiem.
  2. Ziemniaki obrać i pokroić w jak najcieńsze plastry.
  3. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć "na zakładkę" warstwę ziemniaków.
  4. Na ziemniaki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i połowę sera pokrojonego na małe kawałki.
  5. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i wyłożyć połowę pozostałej śmietany i resztę sera pleśniowego.
  6. Ułożyć resztę ziemniaków, a na nią śmietanę.
  7. Posypać solą.
  8. Zamknąć naczynie pokrywą lub przykryć folią aluminiową.
  9. Wstawić do piekarnika i włączyć program pieczenia góra/dół, a temperaturę ustawić na 200 stopni C.
  10. Piec 50 minut.
  11. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  12. Wierzch zapiekanki posypać starty serem i piec jeszcze 7 minut w temperaturze 200 stopni na programie grillowania.
  13. Zapiekankę podawać po jej odstaniu ok. 5 minut.


Ziemniak i Spółka



8 komentarzy:

  1. Zapiekankę takową czasem robimy, ale raczej wtedy gdy mamy na nią smak :) Tyle że bez sera pleśniowego. Za to koniecznie muszą być pieczarki, kukurydza i kiełbaska vel szynka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie podobne zapiekanki pojawiają się z okazji czyszczenia lodówki :) Wczorajsza, klasyczna bardzo wyszła na poczekaniu.

      Usuń
  2. O tak, ja też podobną robię, dodaję plastry cebuli i pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest na tyle wdzięczna, że można dodawać różności wedle gustów i smaków :)

      Usuń
  3. Jest pyszna, ja robie z samych ziemniakow i nigdy sie nie przejadla :-) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham ziemniaki ponad wszystko, a taką zapiekankę zjadłabym z wielką chęcią :) Pyszności, na które zawsze ma się ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ziemniaki odkrywam na nowo w tym roku. Pieczone smakują mi najbardziej i masz rację, zawsze się ma na nie ochotę :)

      Usuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.