poniedziałek, 11 grudnia 2017

Vörtbröd - świąteczny chleb w grudniowej piekarni

W ubiegłym roku w grudniowej piekarni u Amber piekliśmy aromatyczny fiński chleb świąteczny. W tym roku wypiekaliśmy równie wspaniały świąteczny chleb ze Szwecji zaproponowany przez Marcina, który prowadzi blog Grahamka, weka i kajzerka… Vörtbröd to świąteczny chleb z mąki żytniej i pszennej oraz brzeczki (a w razie jej braku – na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i rodzynkami. W Szwecji tradycyjnie jest jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku serwowanego w formie bufetu z wieloma ciepłymi i zimnymi potrawami. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w piekarniach.


Dla mnie była to kolejna okazja, by pobawić się kształtem pieczywa i przygotować coś na wigilijny stół, więc jeden z bochenków uformowałam ponownie w rybę, ale tym razem uformowaną nie w szczupaka (jak w listopadowej piekarni), a coś karpiopodobnego. Już wiem, że żeby zachować ten rybi kształt i chleb nadmiernie nie popękał, bochenki muszą wyrastać nieco dłużej albo użyję bardziej zmielonej mąki.



Składniki (na 2 bochenki):

oryginalny przepis – klik!
Rozczyn
100 g pszennego zakwasu
200 g wody
200 g mąki pszennej chlebowej

Na dzień przed pieczeniem chleba zrób rozczyn, przykryj szczelnie folią i postaw w ciepłym miejscu na noc.

Ciasto chlebowe (dwa bochenki)
450 ml karmelowego piwa lub pół na pół portera i coli (użyłam ciemnego piwa miodowego)
100 g miękkiego masła (użyłam 50 g roztopionego masła)
50 g melasy (użyłam kwaskowatej melasy z granatów)
50 g cukru muscovado
18 g soli
1 łyżka gorzkiej pomarańczy w proszku (skórkę z pomarańczy starłam dzień wcześniej i ususzyłam)
1 łyżka mielonego kardamonu
1 łyżka mielonego imbiru
1 łyżka zmielonych goździków
740 g mąki pszennej chlebowej
280 g żytniej mąki
100 g rodzynek

  1. Na drugi dzień z podanych składników (oprócz soli i masła) oraz całego rozczynu zagnieć ciasto. Ciasto będzie dosyć klejące, ale takie ma być.
  2. Gdy wszystkie składniki się połączą, dodaj sól i roztopione masło. Ciasto przestaje się kleić.
  3. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 90 minut (odstawiłam na 2 godz.). 
  4. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy, włóż do miski, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 60 minut. 
  5. Podziel ciasto na dwie równe części i uformuj dwa bochenki. Ułóż chleb na blasze wyłożonej pergaminem lub w koszykach do ostatecznego wyrośnięcia.To wyrastanie zajęło ok. 2 godz.
  6. Piecz chleb najpierw na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb przez dodatkowe 30 minut. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.


Vörtbröd wypiekali autorzy blogów:

Apetyt na smaka
Gotuj zdrowo! Guten Appetit!
Grahamka, weka i kajzerka…
Konwalie w kuchni
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Ogrody Bbilonu
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu slowlife


8 komentarzy:

  1. Aromatycznie i świątecznie kończymy rok wspólnego wypiekania.
    Dziękuję za dobry czas w naszej Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleb godny świątecznego stołu!
    Dziękuję za grudniowe wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny ten karp:-). Dziękuję za wspólne grudniowe pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny grudniwoy bochen, miło było go razem wypiekać :-) Do siego wypiekania :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy, świąteczny pomysł z rybim chlebem. Gratuluję i życzę samych udanych świątecznych wypieków i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  6. Karp idealnie pasuje do wigilijnego stołu. :)
    Miło było wspólnie piec ten świąteczny chleb.

    OdpowiedzUsuń

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.