Podczas wczorajszych generalnych porządków odkryłam w szafce foremki do pieczenia rurek. Pomyślałam zatem, że przygotuję je z kremem sezonowym na bazie sera i truskawek. Wyszło pysznie i chrupiąco.
Składniki (na 30 małych rurek :
Ciasto
500 g mąki orkiszowej typ 630 + mąka do posypania blatu
200 g zimnego masła
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z wanilią
270 g gęstej śmietany 18%
1 lub 2 łyżki wody
Krem
300 g sera trzykrotnie zmielonego
250 g truskawek
łyżeczka agaru
6 łyżek miodu
cukier puder
- Składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. Włożyć do torebki foliowej i odstawić na przynajmniej godzinę do lodówki.
- Ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na blacie podsypanym mąką na prostokąt o szerokości ok. 30 cm.
- Ciasto pokroić na paski ok. 3 cm szerokości.
- Paski ciasta nawijać na metalowe foremki do rurek, rozpoczynając od cieńszej części.
- Rurki piec ok. 20 minut (tak długo piekłam pierwszą partię, następne po 15 minut) w temperaturze 220 stopni C.
- Delikatnie zdejmować rurki z foremek (robiłam to pęsetą) i nawijać kolejne paski.
- Truskawki odszypułkować i zmiksować blenderem.
- Masę truskawkową doprowadzić do wrzenia i wsypać do niej agar. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając ok. 2 minut.
- Ser zmiksować z miodem i truskawkami.
- Masę serowo-truskawkową przełożyć do rękawa cukierniczego i wstawić do lodówki.
- Ostudzone rurki napełniać masą serowo-truskawkową za pomocą rękawa.
- Gotowe rurki posypać cukrem pudrem.
Domyślam się, że zamiast agaru można dodać żelatynę? Jaka wtedy proporcja?
OdpowiedzUsuńSmakowite i wyjątkowo kuszące te rurki.
Masa serowo-truskawkowa jest zbyt płynna, więc nie dość, że wypływałaby nieładnie z rurek, to jeszcze je zmiękczała i nie byłyby chrupiące. Dlatego dodatek żelujący jest tu niezbędny. Gdybym używała żelatyny, dałabym płaską łyżeczkę i na pewno musiałaby się chłodzić jakiś czas, zanim napełniałabym rurki.
Usuń