niedziela, 10 listopada 2019

Radicchio z fenkułem i pieczoną dynią

Z jesiennych warzyw najbardziej lubię buraki, radicchio i fenkuł. Te dwa ostatnie za ich oryginalne smaki i kształty. Dominują w moich jesiennych sałatkach. Dziś kolejny pomysł, tym razem w połączeniu z pieczoną dynią.




Składniki:



główka radicchio
ćwiartka dyni odmiany Hokkaido
garść suszonych żurawin
wrzątek
fenkuł
2 garści słonecznika
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju rzepakowego
sól

  1. Dynię pokroić w łódeczki, a potem na mniejsze kawałki (wielkości na jeden kęs). Przełożyć na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. Piec 20 minut.
  2. Żurawinę zalać wrzątkiem na 2 minuty. Odcedzić.
  3. Nasiona słonecznika uprażyć na suchej patelni.
  4. Radicchio pokroić na kawałki i wrzucić do salaterki. Pamiętajmy, że tej cykorii się nie płucze, by nie była zbyt gorzka.
  5. Na sałacie ułożyć kawałki dyni i fenkuła pokrojonego w piórka.
  6. Skropić sokiem z połówki cytryny i olejem rzepakowym.
  7. Całość posypać żurawiną, pestkami słonecznika i solą.





Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Chętnie poznam Twoje zdanie na temat tego wpisu lub przepisu. Zostawisz kilka słów w komentarzu?
Dziękuję, również za lajki na fb oraz serduszka na Instagramie :-)
Komentarze z lokowaniem produktów nie będą publikowane.